Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 20
Ortopedi Hastalarının Venöz Tromboemboli Riskine İlişkin Bilgi ve Uygulamaları
2020
Dergi:  
Sağlık Bilimlerinde Değer
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışma ortopedi ameliyatı geçiren hastaların venöz tromboemboli (VTE) riskini önlemeye yönelik bilgi gereksinimleri ve uygulamalarının belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma Ankara’daki bir eğitim araştırma hastanesinde 18.07.2018- 19.10. 2018 tarihleri arasında 140 hasta ile yapılmıştır. Verilerin toplanması amacı ile araştırmacı tarafından oluşturan hasta tanımlayıcı bilgiler formu, VTE hasta bilgisi formu, Derin Ven Trombozu (DVT) tanılama kriterleri formu, Autar Risk Tanılama Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda Autar DVT Riski Tanılama Ölçeğine göre ameliyat sonrası dönemde hastaların çoğunda birden fazla VTE risk faktörü olduğu, en fazla ileri yaş, normal kilonun üzerinde olma, ortopedik (bel altı) cerrahi girişim geçirme ve oldukça bağımlı (yardıma ihtiyacı var) olma risk faktörlerine sahip oldukları saptanmıştır. Çalışmaya katılan hastaların %81,4’ünün VTE tanımını, %87,8’inin VTE risk faktörlerini, %87,8’inin VTE riskini azaltacak uygulamaları bilmediği saptanmıştır. Ameliyat sonrası dönemde tromboprofilaksi yöntemlerinin uygulanmasına rağmen hastaların yarıdan fazlasının kompresyon çorabı kullanımı hakkında ve %80,9 oranında antikoagülan ilaç kullanımı hakkında bilgilerinin olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda hastaların VTE açısından birden fazla risk faktörüne sahip olmalarına karşın yüksek oranlarda bilgi eksiklikleri olduğu saptanmıştır. Hastaların VTE ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve bu konudaki bilgilerinin eğitimlerle artırılması; hastaların bireysel değerlendirme yapmalarını sağlayacak, hastanede ve taburculuk sonrası dönemlerde VTE görülme sıklığı azaltacaktır. Bunun sonucunda hastaların yaşam kalitesi artacak, hastanede kalış süreleri ve sağlık harcamalarının azalacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Information and Applications of Orthopedic Patients on the Risk of Venus Tromboembolism
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The study was performed in an identifiable manner in order to identify the information requirements and practices for the prevention of the risk of venous tromboembolism (VTE) in patients who undergo ortopedic surgery. Tools and Methods: Study at an educational research hospital in Ankara 18.07.2018- 19.10. In 2018 there were 140 patients. For the purpose of collecting the data, the patient identifying information form created by the researcher, the patient information form used, the deep venous thrombosis (DVT) detection criteria form, the autar risk detection scale. In the analysis of the data, identifiable statistics such as numbers and percentages were used. Results: In our study Autar DVT Risk Identification Scale found that most patients in the postoperative period have more than one VTE risk factor, the highest age, being over the normal weight, performing an ortopedic (seven) surgery and being very dependent (need to help) risk factors. The study found that 81.4 percent of patients who participated in the study did not know the definition of VTE, 87.8 percent did not know the risk factors for VTE, and 87.8 percent did not know the practices to reduce the risk for VTE. Despite the use of tromboprophylactic methods in the postoperative period, more than half of patients have not been informed about the use of compression socks and about the use of anticoagulant drugs at 80.9%. The result: In our study, it has been found that patients have high levels of lack of information, although they have multiple risk factors in terms of VTE. The determination of patients’ level of knowledge about VTE and the enhancement of their knowledge on this subject by training will allow patients to perform individual assessments, reduce the frequency of VTE in the hospital and post-expedition periods. As a result, the quality of life of patients will be improved, the duration of stay in the hospital and the health expenditure will be reduced.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sağlık Bilimlerinde Değer

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 2.591
2023 Impact/Etki : 0.131
Sağlık Bilimlerinde Değer