Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 11
Grafik Tasarımda Tanıtma Kavramı ve 1923-1950 Dönemi Türkiye Turizm Tanıtım Afişleri
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Tanıtma kavramı, bir ürünü ya da bir yeri tanıtma eylemi olarak kullanılırken, aynı zamanda bir ülkenin tanıtımı şeklinde de kullanılmaktadır. Bu eylemde, hedef kitleye yönelik ikna etme, beğendirme ve ilgisini çekme amacıyla yapılan faaliyetler yer almaktadır. Hedef kitlenin dikkatini çekerek, harekete geçirecek bir tavır geliştirmeyi amaçlayan süreç, aslında bir iletişim sürecidir. Bu iletişim süreci, dünyada reklam ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile toplumsal bilimlerde yer alan farklı bilim dalları ile ilişkili hale gelerek farklı yöntem ve teknikler geliştirmiş ve bu durum, bu kavramın içeriğinin genişlemesini de sağlamıştır. Türk grafik tasarım tarihine bakıldığı zaman, cumhuriyetin ilanı sonrası genç Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitim, sanayi, ekonomi ve toplumsal konularda meydana gelen değişimlerin halka tanıtılmasında ve kurulan yeni devletin turizm imkanları hakkında bilgilendirmelerin yapılmasında grafik tasarım ve tanıtma iki önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Grafik tasarımın uygulama alanı olan afiş, bir iletişim aracı olarak kullanılmış ve tanıtma kavramı ile ilişkili hale gelmiştir. İletişim alanında kullanılan bu iki kavram aynı zamanda toplumun dönüşümünde rol almaları bakımından da önemlidir. Bununla birlikte bu dönüşümde tasarımcıların da rol aldığı da görülmektedir. Bu değerlendirmeler ışığında, araştırmada ilk olarak tanıtma kavramının grafik tasarım ile ilişkisine değinilerek bu iki olgunun, cumhuriyetin ilk yıllarında ülke ve toplum faydası için oluşturulan grafik tasarım çalışmalarındaki yeri ve 1923 ve 1950 arası dönemde üretilen turizm ve tanıtma afişleri incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The concept of promotion in graphic design and the period 1923-1950 Turkey Tourism Promotions
2021
Yazar:  
Özet:

The concept of promotion is used as a promotion of a product or a place, but it is also used as a promotion of a country. This action includes activities aimed at convincing, liking and attracting interest to the target audience. The process aimed at developing an attitude to move by attracting the attention of the target audience is actually a process of communication. This communication process has developed different methods and techniques, becoming associated with the development of advertising and communication technologies in the world and the different disciplines of social sciences, and this has also enabled the extension of the content of this concept. When looking at the history of Turkish graphic design, after the announcement of the Republic, the youth of the Republic of Turkey is seen as two important elements in the publication of the changes that occur in education, industry, economy and social issues and in the making of information about the tourism possibilities of the new state established. The poster, which is the application field of graphic design, has been used as a communication tool and has become associated with the concept of promotion. These two concepts used in the field of communication are also important in terms of their role in the transformation of society. In this process, designers also play a role. In light of these assessments, the study first pointed to the relationship of the concept of promotion with graphic design, the place of these two phenomena in the graphic design works created for the benefit of the country and the society in the early years of the Republic and the tourism and promotional posters produced between 1923 and 1950.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 935
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences