Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 4
İnsansız Hava Aracı ile Üretilen Sayısal Yükseklik Modeli (Sym) ile Google Earth ve Hgm Küre Verilerinin Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Politeknik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sayısal Yükseklik Modeli (SYM) yeryüzünü tanımlamak için önemli bir bileşendir. Bu sebeple birçok mesleki disiplinde farklı amaçlarla kullanılmaktadır. SYM’ler farklı mesleki disiplinlerde kullanılmasından dolayı üretim yöntemi ve çözünürlüğü farklılık göstermektedir. SYM’nin kullanılacağı alana göre zaman ve maliyet hesabının iyi yapılması gerekmektedir. Çalışma alanı olarak, Adana İli Çukurova İlçesinde ortalama eğimi %12 olan Rüzgarlı tepesi seçilmiştir. Bu çalışmada, açık erişim olarak kullanıcılara sunulan Google Earth ve Harita Genel Müdürlüğü (HGM) Küre uygulamalarından üretilen SYM’lerin doğruluğu araştırılmıştır. Üretilen SYM’lerin doğruluğunun araştırılması için İnsansız Hava Aracından (İHA) üretilen SYM referans veri olarak kullanılmıştır. Çalışma sonuçları üç farklı şekilde incelenmiştir. İlk olarak, SYM’lerden hesaplanan hacimler karşılaştırılmıştır. İHA’dan hesaplanan hacim 1,050,053.63 m3 Google Earth’den hesaplanan hacim 795,390.92 m3 ve HGM Küre’den hesaplanan hacim 959,445.60 m3 elde edilmiştir. İkinci olarak araziyi temsil edecek üç farklı doğrultu üzerinden eğimleri karşılaştırılmıştır. Eğimlerde HGM Küre’nin Google Earth’e göre daha doğru sonuçlar vermiştir. Üçüncü olarak eşlenik olarak seçilen 400 noktanın yükseklik değerleri karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmada doğruluk ölçütü olarak Karesel Ortalama Hata (KOH) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, referans olarak alınan İHA’dan üretilen SYM’ye en yakın değerleri HGM Küreden üretilen SYM benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.  

Anahtar Kelimeler:

Google Earth and Gdm Globe Comparison With Dijital Elevation Model(dem) Produced With Unmanned Aerial Vehicle
2021
Yazar:  
Özet:

The Digital Elevation Model (DEM) is an important component to describe the earth’s surface. For this reason, it is used in many professional disciplines for different purposes. Production methods and resolution differ due to the use of DEMs in different professional disciplines. Time and cost should be well calculated according to the study field in which DEM is used. Ruzgarlı Hill from Cukurova district of Adana province is selected as the study area that has an average slope of %12 In this study, the accuracy of the DEMs produced from Google Earth and General Directorate of Mapping (GDM) Globe applications, which are offered to users as open access, was investigated. In order to investigate the accuracy of DEMs, the DEM produced from an Unmanned Aerial Vehicle (UAV) was used as the reference data. The study results were examined in the aspects of volumes, slopes, and height values from three different DEMs. First, the volume values are obtained as follows; volume from the UAV 1,050,053.63m3, the volume from Google Earth 795,390.92m3 and the volume from GDM Globe 959,445.60m3. Secondly, the slopes were compared over three different directions to represent the terrain. On slopes, GDM Globe has more accurate results than Google Earth with respect to the UAV. Thirdly, the height values of the 400 points from the data sets chosen for comparisons. In the comparisons, Root Mean Square Error (RMSE) was used as the accuracy measure. As a result of the study, it was found that the values closest to the DEM produced from the reference UAV were similar to the DEM produced from the GDM Globe.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Politeknik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.729
Atıf : 5.013
2023 Impact/Etki : 0.223
Politeknik Dergisi