Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 5
Kronik Bel ağrılı Hastalarda Fizyoterapi Uygulamalarının Etkinliği
2019
Dergi:  
Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı; kronik bel ağrısı şikayeti olan hastalarda fizyoterapi uygulamalarının ağrı, özürlülük ve yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmektir. İstanbul Özel Yenibosna Safa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesi’nde Mayıs 2013-Ekim 2014 yılları arasında yürütülen çalışmaya yaşları 20-55 yıl arasında değişen kronik bel ağrısı yakınması olan 27 erkek,13 kadın toplam 40 hasta alındı. Ağrı şiddeti ‘Vizüel Analog Skala’ (VAS), özürlülük düzeyi ‘Oswestry Disabilite İndeksi’ (ODİ) ve yaşam kalitesi ‘Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form’ (SF-36) ile değerlendirildi. Fizyoterapi uygulaması olarak tüm hastalara bel bölgesine 20 seans 10 dakika 1.5w/cm² devamlı Ultrason, 30 dakika 50-100 Hz transkutanöz elektriksel sinir stimulasyonu (TENS) ve 30 dakika yüzeyel sıcak paket uygulandı. Değerlendirmeler fizyoterapi programı başında ve sonunda olmak üzere iki defa aynı fizyoterapist tarafında yapıldı. Uygulanan fizyoterapi programı sonrasında ortalama VAS ve ODI puanlarında istatiksel olarak anlamlı düzeyde azalma (p<0,05) saptandı. Çalışmaya katılan bireylerin fizyoterapi programı öncesi ve sonrası yaşam kaliteleri karşılaştırıldığında; SF-36 İndeksinin alt parametreleri fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, ağrı, canlılık ve fiziksel sağlık durumu değerlerinde anlamlı düzelme görülürken (p<0,05); genel sağlık, sosyal fonksiyon, emosyonel rol, ruh sağlığı ve mental sağlık durumu değerlerinde anlamlı değişim bulunmadı (p>0,05). Sonuç olarak, klasik fizyoterapi uygulamalarının kronik bel ağrılı hastalarda ağrı ve özürlülük düzeyini azaltırken yaşam kalitesi düzeyini arttırdığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi