Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNDE İNTRAVENÖZ STREPTOKİNAZ UYGULAMASI VE ÖNEMİ
1990
Dergi:  
Southern Clinics of Istanbul Eurasia
Yazar:  
Özet:

Son yıllarda Akut Miyokard İnfarktüsünde (AMİ), trombolitik ajanlar birçok geniş, randomize, kontrol gruplu çalışmalar ile değerlendirilmiş ve önemli oranda mortaliteyi azalttıkları doğrulanmıştır. AMİ'de daha önce hiçbir farmakolojik girişim, bu hastalığın doğal seyrini bu kadar sürekli ve güçlü olarak değiştirmemiştir. Trombolitik ajanların tıkayıcı koroner trombüsü çözerek önceden iskemik olan miyokarda kan akımını yeniden sağladığı gösterilmiştir. Ciddi klinik araştırmalar trombolitik tedavinin potansiyel nekrotik miyokardı kurtardığını, residüel sol ventrikül fonksiyonlarını düzelttiğini ve önemlisi, transmural miyokard infarktüslü hastalarda hastane içi mortaliteyi azalttığını ortaya çıkarmıştır. Yalnızca periferik intravenöz bir yol gerektiğinden, bu tedavi erkenden, çok değişik mekanlarda (acil servibulans, helikopter veya ev) ve rölatif olarak düşük bir maliyetle uygulanabilir. Şimdiye kadar en büyük uluslararası tecrübe düşük maliyeti ve mortaliteyi azaltıcı etkisi, birçok büyük çalışmada gösterildiği için streptokinaz (SKZ) üzerinde birikmiştir. Bu çalışma halen trombolitik ajanların kullanımının, sadece kardiyoloji merkezleriyle sınırlı kaldığı Türkiye'de, Devlet Hastaneleri'nde de kullanılabilirliğini araştırmak için yapıldı. Çalışmaya alınan 17 vaka, yaş, cinsiyet, geliş ağrısı, risk faktörlerinin dağılımı ve infart lokalizasyonlarının dağılımı açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmayan 13 kişilik 1992 Ocak-Nisan dönemindeki "eski hasta grubu" ile karşılaştırıldı. Streptokinaz grubunda sık ventriküler erken atımlar (Lown ve Wolf a göre class 4b ve üzer) (p<0.05); supraventriküler taşıkardi (p<0.05); bradikardi (p<0.0); dal ve fasikül blokları (p<0.02); post infarktüs angina (p<0.02) istatistiksel anlamlı olarak az rastlandı. SKZ grubunda konjestif kalp yetersizliği %11.7, eski grupta %23, mortalite ise sırasıyla %5.3 olarak daha düşük bulundu, buna karşın istatistiksel anlamlılık göstermedi. SKZ grubunda gelişte dal ve fasikül bloğu mevcut olan 3 hastanın 3'ünde de bloklar tedaviyle kayboldu. Ortalama 2. aylarında koroner anjiografi yaptırılan 5 hastanın 5'inde de infarktan sorumlu arter açık olarak bulundu. Sonuç olarak AMİ'nin erken prognozuna çok olumlu etkileri olan benzerlerine göre nispeten ucuz olan streptokinaz tedavisinin Türkiye'de Kardioloji merkezleri dışında kullanımı kolay güvenilir ve gerekli tedavi rejimi olduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The importance and importance of intravenous streptoquinase in acute myocardial infarction
1990
Yazar:  
Özet:

In recent years in acute myocardial infarction, thrombolytic agents have been evaluated by many broad, randomized, control group studies and have been confirmed to significantly reduce mortality. No pharmacological initiative in AMI has ever changed the natural course of this disease so continuously and strongly. The trombolithic agents have been shown to resume the blood flow in the myocard, which is pre-ischemic, by solving the contagious coronary thrombus. Serious clinical studies have found that thrombolithic treatment relieves potential necrotic myocard, corrects residual left ventricular functions and, most importantly, reduces hospital mortality in patients with transmural myocard infarction. Since it only requires a peripheral intravenous pathway, this treatment can be applied early, at very different locations (accurate servicing, helicopter or home) and at a relatively low cost. The biggest international experience to date has accumulated on streptoquinase (SKZ) because its low-cost and mortality-reducing effect has been shown in many major studies. This study was still done to investigate the availability of the use of thrombolithic agents in the state hospitals in Turkey, where it is only limited to the cardiological centers. The study compared 17 cases, age, gender, birth pain, the distribution of risk factors and the distribution of infarction localizations with 13 people who had no statistically meaningful differences in terms of the "old group of patients" in January-April 1992. Frequent ventricular early outbreaks (class 4b and above according to Lown and Wolf a) (p<0.05); supraventricular cardio (p<0.05); bradikardi (p<0.0); branch and fasicular blocks (p<0.02); post-infarct angina (p<0.02) were statistically significantly less found. In the SKZ group, congestive heart failure was 11.7%, in the old group 23%, and mortality was 5.3%, respectively, but there was no statistical significance. In the SKZ group, 3 of the 3 patients who were present in the arrival branch and focicle block disappeared with block therapy. In the average 2 months, 5 of 5 patients with coronary angiography found an artery responsible for infarction openly. As a result, it has been observed that the treatment of streptoquinase, which is relatively cheap compared to similarities that have very positive effects on the early prognosis of AMI, is easy to use outside the cardiological centers in Turkey and is a reliable and necessary treatment regime.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Southern Clinics of Istanbul Eurasia

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.360
Atıf : 617
Southern Clinics of Istanbul Eurasia