Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 3
 Sesli Dinleme 1
Gelişen Hibrit Savaş Ortamında NATO-AB İş Birliği
2023
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanlık tarihi boyunca politik, askeri, siyasi, ekonomik ve diğer nedenlerle mücadele alanları oluşmuştur. Bu mücadele alanları kimi zaman savaşlara dönüşmüştür. Teknolojinin gelişmesi ve küreselleşme savaşan aktörlerin ve yöntemlerin de değişmesine neden olmuştur. Özellikle, İkinci Dünya Savaşından sonra, devletlerin ana aktör olarak görev aldıkları güvenlik ortamı yerini çok aktörlü (askeri birlikler, terörist unsurlar, yabancı savaşçılar, organize suç örgütleri vb.), daha az maliyetli ve istenen sonuca daha az sürede ulaşmayı amaçlayan, bulanık, hibrit savaş ortamına bırakmıştır. Bu çalışmanın amacı, hibrit savaş olgusunun Avrupa Birliği (AB) ile NATO iş birliğine etkisini incelemektir. Bu kapsamda çalışmada ilk önce hibrit savaş olgusu açıklanmıştır, daha sonra, tarihsel arka planı, hibrit savaşın getirmiş olduğu değişimler, hibrit savaş ve Rusya örnekleri üzerinden anlatılmıştır. İzleyen bölümde AB’nin hibrit tehditlere yanıtı incelenmiştir. Daha sonra, hangi faaliyet alanlarında iş birliğinin artırıldığı incelenmiştir. İzleyen değerlendirme bölümünde iş birliği alanı NATO ve AB’nin yayımladığı raporlar, belgeler çerçevesinde incelenmiş, sonuç bölümünde bulguların değerlendirilmesi yapılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda, gelişen hibrit savaş ortamında NATO ve AB’nin birbirinin alternatifi değil, aksine tamamlayıcısı olduğu ve NATO’nun tehditlere karşı kullanabileceği sert gücü ile ön plana çıkarken, AB’nin daha çok yumuşak gücü ile ön plana çıktığı değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

NATO-EU Cooperation in the Emerging Hybrid War Environment
2023
Yazar:  
Özet:

Thro the history of mankind, fields of struggle for political, military, political, economic and other reasons have formed. These fields of struggle have sometimes turned into wars. The development of technology and globalization has also led to the change of the actors and methods fighting. In particular, after the Second World War, the security environment where the states served as the main actors was multi-actors (military units, terrorist elements, foreign fighters, organized criminal organizations, etc.Less expensive and desirable result in less time, the foolish, hybrid war environment left. The aim of this study is to examine the impact of the hybrid war phenomenon on the cooperation between the European Union (EU) and NATO. In this scope, the study first explained the hybrid war phenomenon, then the historical background, the changes brought by the hybrid war, the hybrid war and the examples of Russia were described. In the follow-up section, the AB’s response to hybrid threats was examined. It was then examined in which areas of activity the cooperation was increased. In the follow-up evaluation section, the reports published by NATO and the EU in the field of cooperation, the documents were reviewed, the findings were evaluated in the result section. According to the study, in the developing hybrid war environment, NATO and the EU are not an alternative to each other, but rather complementary, and with its hard power that NATO can use against threats, the EU is in the forefront with its more soft power.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Karadeniz Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 859
Atıf : 361
2023 Impact/Etki : 0.081
Karadeniz Araştırmaları Dergisi