Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 28
 İndirme 2
Generating Landslide Susceptibility Maps Using Mathematical Models and UAV data: The Case of Çankırı Region in Türkiye
2022
Dergi:  
European Journal of Forest Engineering
Yazar:  
Özet:

Landslides are natural disasters that affect not only residential areas but alos forest ecosystems. In order to determine the areas with high landslide risk and take necessary measures in risky areas, landslides susceptible should analyzed and susceptible map (LSM) should be developed in advance. In this study, a LSM was produced for two study areas with different sizes including Çankırı province and in the Ilısılık Village of Çankırı in Türkiye. Analytical Hierarchy Process (AHP) and Logistic Regression Modeling (LRM) methods were used to generate LSM based on the main factors including elevation, slope, lithology, distance to faults - streams and roads. For Çankırı province, 30 m resolution Digital Elevation Model (DEM) was used to produce the map while one-meter resolution Digital Terrain Model (DTM), generated by using Unmanned Aerial Vehicle (UAV), was used for Ilısılık Village. As a result of the study, AHP model success was calculated as 73.9% and 91.7% for Çankırı and Ilısılık, respectively, considering the previous landslides occurred in the region. On the other hand, LRM model success was 75.2% and 93.1%, respectively. It was also indicated that DTM data is advantageous to DEM data by offering a more precise and detailed usage opportunity. The sensitivity is revealed more clearly and effectively in precision planning studies such as risk mapping of natural disasters that requires special measurement in small areas.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








European Journal of Forest Engineering

Alan :   Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 102
Atıf : 108
2023 Impact/Etki : 0.095
European Journal of Forest Engineering