Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Lenfödem Konusunda İnternet Sitelerinde Yayımlanan Hasta Bilgilendirme Metinlerinin Okunabilirlik ve İçerik Değerlendirmesi Üzerine Yeni Bir Bakış
2018
Dergi:  
Journal of Current Researches on Health Sector
Yazar:  
Özet:

Günümüzde internet, hastaların ve hasta yakınlarının sağlık problemleri hakkında bilgi almak için kullandıkları en önemli ortak paylaşım kaynağıdır. Bu platformda hazırlanmış hastalıklarla ilgili sunuların sağlık alanında çalışmayan kişilerce de bilgilendirme amacıyla okunduğu göz önüne alınırsa, bu metinlerin kişilerin eğitim seviyeleri dikkate alınarak hazırlanması temel kural olmalıdır. Okunabilirlik kavramı son 20 yıl içinde metinlerin okunabilirlik ve haliyle yararlanılabilirlik derecelerini ölçmek için geliştirilmiş sayısal verilerdir. Çalışmamızın amacı etiyolojisinden bağımsız olarak lenfödem konusunda internet arama motorlarında taratılan bilgilendirme metinlerinin okunabilirlik ölçeklerinin ve içerik doğruluklarının değerlendirilmesidir. İnternet arama motoru Google’da “lenfödem” anahtar kelimesi kullanılarak yapılan aramada ulaşılan ilk on sayfada toplam 300 internet sitesi taranmış ve değerlendirmeye alınmıştır. Sohbet, forum, haber ve ticari blog siteleri ile 20 cümleden daha az bilgi içeren siteler çalışma dışı bırakılmıştır. Sitelerin içerikleri Microsoft Word programına aktarılarak toplam cümle, kelime ve hece sayısı, ortalama kelime sayısı, 3 hece ve üstü kelime sayıları ile ortalamaları hesaplandı. Ateşman ve Bezirci-Yılmaz okunabilirlik formülleri kullanılarak ortalama okunabilirlik düzeyleri analiz edildi. Metin içerikleri ise ayrıca bilgi düzeyleri açısından değerlendirildi. Google arama motoruna “lenfödem” anahtar kelimesi yazılarak taranan 300 internet sitesine dışlanma kriterleri uygulandıktan sonra tekrarlayan siteler de kapsam dışı bırakılmış ve 28 hedef site belirlenmiştir. Tüm bu internet sitelerinin bilgilendirme metinleri okunabilirlik düzeyleri ortalaması Ateşman formülüne göre 58.81(SD: 10.88), Bezirci-Yılmaz formülüne göre 11.47(SD:3.48) olarak hesaplandı. Bu durumda elde edilen veriler Ateşman formülüne göre orta zorlukta, Bezirci-Yılmaz formülüne göre ise lise düzeyinde eğitim almış kişilerin anlayabileceği zorlukta olarak değerlendirildi. Metinlerin büyük kısmi lenfödem tedavileri ile ilgili bilgi içerirken; tanım ve etiyoloji, koruyucu önlemler ve komplikasyonlarla ilgili bilgiler daha az metinde yer bulmuştur. İnternet sitelerinde, lenfödem konulu hastalara yönelik bilgilendirme metinlerinde okunabilirlik düzeyi Türkiye’deki eğitim sistemine entegre edilerek değerlendirildiğinde orta zorlukta ve 11-12. Sınıf düzeylerinde okuryazarlık seviyesinde saptanmıştır. Yayımlanmış lenfödem konulu bilgilendirme metinleri hedef kitleye okunabilirlik açısından uygundur, ancak içerik olarak değerlendirildiğinde özellikle koruyucu önlemlerle ilgili bilgilerde revizyonların yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu revizyonların yapılabilmesi için konu ile ilgili sağlık örgütleri ve sağlık kurumlarının ortak çalışma yapması gerekliliğini vurgulamak gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A new view of the readability and content assessment of the patient information texts published on the internet sites on lymphodema
2018
Yazar:  
Özet:

Today, the internet is the most important shared source that patients and their relatives use to get information about their health problems. Considering that the presentations related to diseases prepared on this platform are read for information by non-health workers, the basic rule should be that the presentations are prepared taking into account the level of education of individuals. The readability concept is a numerical data developed over the past 20 years to measure the readability and availability levels of texts. The aim of our study is to assess the scales of readability and content accuracy of information texts scanned in the internet search engines on lymphodem, regardless of the ethology. In the first 10 pages of the Google search engine’s search using the keyword “lenfödem”, a total of 300 websites have been scanned and evaluated. Chats, forums, news and commercial blog sites and sites containing less than 20 sentences have been deactivated. The content of the sites was transferred to the Microsoft Word program and calculated the average with the total number of phrases, words and letters, the average number of words, 3 letters and more. Average readability levels were analyzed using firewall and Bezirci-Yılmaz readability formulas. The content of the text was also assessed in terms of information levels. After the exclusion criteria were applied to 300 websites scaned by the keyword "lenfödem" in the Google search engine, the repeated sites were also excluded and 28 target sites were identified. The information text of all these websites was calculated as the average readability levels according to the Ateşman formula 58.81(SD: 10.88), according to the Bezirci-Yılmaz formula 11.47(SD:3.48) . In this case, the data obtained according to the Fireman formula was considered to be in middle difficulty, and according to the Bezirci-Yılmaz formula, the high school level educated persons could understand as in difficulty. The majority of the texts contain information about lymphodema treatments; the information about the definition and etiology, protective measures and complications has been found less in the text. On the internet sites, the level of readability in the information texts for lymphodema patients is assessed by integrating in the educational system in Turkey in the middle difficulty and 11-12. The class is at the level of literature. Published information texts on lymphodema are suitable for the target audience in terms of readability, but when considered as content, it turns out that information on protective measures should be revised in particular. It is necessary to emphasize the need for the relevant health organizations and health institutions to work together in order to make these revisions possible.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Current Researches on Health Sector

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 111
Atıf : 51
Journal of Current Researches on Health Sector