Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 34
 İndirme 1
İKİNCİ MEŞRUTİYET’TEN CUMHURİYET’E (1908-1923) TÜRK ROMANINDA BATIL İNANÇLAR
2019
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

İkinci Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e uzanan tarihsel süreç (1908-1923), Osmanlı-Türk toplumunda sosyal ve kültürel açıdan derin etkileri olan bir dönemdir. Bu süre zarfında sosyal hayattaki değişim ve dönüşümler edebiyat eserlerinin konusunu oluşturmuş; dönemin zihniyeti, düşünce yapısı, kültürü, yaşayışı, din ve inanç algısı hâliyle romanlara yansımıştır. Bu dönem içinde kaleme alınan romanlarda genelde sosyal ve siyasal temalar ağırlıklı olarak işlenmiş olup toplum ve bireyin yozlaşan yönünü gösteren batıl inançlar da bazı romanların temasını ve içeriğini oluşturmuştur. Dolayısıyla çalışmada, 1908-1923 yılları arasında yayımlanan ve seçilen elli roman batıl inançlar etrafında incelenmiştir. Çalışmada öncelikle giriş bölümünde batıl inançlar üzerinde durulmuş; bidat, hurafe ve halk inanışları hakkında bilgi verilmiştir. Ardından okunan romanlar, elde edilen bulgularla oluşturulan yedi temel başlık altında batıl inançlar açısından tahlil edilmiştir. Sonuç ve değerlendirme bölümünde de elde edilen bulgular neticesinde kısa bir değerlendirme ve yorum yapılmıştır. 1908-1923 yılları arasında yayımlanan ve incelenen dönem romanları içinde Hüseyin Rahmi başta olmak üzere kimi romancıların eserlerinde din ve inanç konusundaki eleştirilerini batıl inanışlar etrafında yoğunlaştırdığı görülür. Döneminin toplumsal yaşamından izler taşıyan romanlarda geçen cin, peri, muska, tılsım, nazar, sihir, büyü, uğursuzluk gibi asılsız inançlar halk arasında yaygın olarak varlığını sürdürür. Roman kişileri daha çok ya kendilerine çıkar sağlamak ya da çaresiz kaldıkları durumlarda hurafelere ve yanlış inanışlara eğilim gösterirler.

Anahtar Kelimeler:

From the Second Mechrutiet to the Republic (1908-1923)
2019
Yazar:  
Özet:

The historical process, which extends from the Second Legacy to the Republic (1908-1923), is a period with profound social and cultural impacts in the Ottoman-Turkish society. Thro this period, changes and transformations in social life formed the subject of literary works; the mentality of the period, the thought structure, the culture, the life, the religion and the perception of faith reflected in the novels. During this period, in the novels that were written, socially and politically topics were mainly processed, and the false beliefs that showed the corrupt direction of society and individual have also formed the theme and content of some novels. Thus, in the study, fifty novels published and chosen between 1908 and 1923 were studied around the false beliefs. The study first focused on false beliefs in the entry section; it was given information about bidat, hurafe and people's beliefs. The novels that were then read, under the seven basic titles created by the findings obtained, were evaluated from the point of view of false beliefs. In the results and evaluation section, the findings obtained were briefly evaluated and commented. In the periodic novels published and studied between the years 1908-1923, it appears that some novelists, including Hussein Rahmi, in their works focused their criticism of religion and faith around the western beliefs. In the novels that carry traces from the social life of the period, unreliable beliefs such as gins, peri, muska, tulsim, nazar, magic, magic, misfortune continue to exist widely among the people. Roman people tend more either to benefit themselves or, in cases where they are desperate, to hurafels and wrong beliefs.

Anahtar Kelimeler:

Superstitious Beliefs In The Turkish Novel From The Second Constitutional Era To The Republic (1908-1923)
2019
Yazar:  
Özet:

The historical process from the Second Constitutional Era to the Republic (1908-1923) is a period of deep social and cultural impact in Ottoman-Turkish society. During this time, changes and transformations in social life were the subject of literary works; the mentality of the period, the mindset, culture, life, perception of religion and belief are reflected in the novels. In the novels written during this period, the social and political themes are generally covered, and superstitious beliefs showing society and the corrupt side of the individual constitute the theme and content of some novels. Therefore, fifty novels published between 1908-1923 and selected are examined around superstitious beliefs. The study focused primarily on superstitious beliefs in the introduction; information about innovation, superstition and public beliefs. Afterwards the novels that were read were analyzed in terms of superstitious beliefs under seven main topics created by the findings. As a result of the findings obtained in the results and evaluation section, a short evaluation and interpretation was made. Among the period novels published between 1908 and 1923, it is seen that some novelists, especially Huseyin Rahmi, concentrated their criticisms of religion and belief on superstition around superstition. Unfounded beliefs such as gin, fairy, amulet, talisman, evil, magic, magic and ominousness, which are mentioned in novels that bear traces of the social life of his time, continue to exist widely among the people.Roma people tend to superstition and false beliefs, either to benefit themselves or to be helpless.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.380
2023 Impact/Etki : 0.042
The Journal of Academic Social Science Studies