Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 2
AKCİĞER KANSERLİ HASTALARDA KOKU VE TAT DİSFONKSİYONU VE YAŞAM KALİTESİ
2021
Dergi:  
KBB-Forum
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, akciğer kanserli hastalarda koku alma ve tat alma işlev bozukluğunu ve bunların yaşam kalitesine etkilerini araştırmaktır. Materyal-Metod: Yeni tanı almış akciğer kanseri olan 40 hasta ve 40 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu bu çalışmaya dahil edildi. Koku işlevlerini değerlendirmek için Sniffin "Sticks testi kullanıldı ve tat alma işlevi için tat şeritleri kullanıldı. Tüm hastalara kanserin tedavisi ve araştırması için Avrupa örgütü yaşam kalitesi ölçeği (EORTC-QLQ-C30), hasta bazlı subjektif global değerlendirme (PG-SGA) ve Beck depresyon ölçeği (BDI) uygulandı. Bulgular: Hastaların koku ve tat skorlarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı azalma vardı (p <0,001). EORTC-QLQ-C30 genel sağlık durumu alt ölçeğindeki hastaların ortalama puanı 58,3 ± 21,8 (orta) idi. Koku eşiği, EORTC-QLQ-C30 genel sağlık puanları (r = 0.31; p = 0.004) ve fiziksel işlevsellik puanları (r = 0.32; p = 0.041) ile anlamlı şekilde korelasyon gösterdi. Ayrıca PG-SGA sınıflandırmasına göre hastaların% 45'inde orta ve şiddetli beslenme bozukluğu vardı. Orta ve şiddetli beslenme bozukluğu olan hastalarda bulantı (p = 0,015), yorgunluk (p = 0,001) ve iştah kaybı (p ? 0,001) ile ilgili semptomlar daha belirgindi. Sonuç: Akciğer kanseri olan hastalar, sağlıklı bireylere göre daha düşük tat ve koku puanlarına sahiptir. Öte yandan, daha iyi koku alma, daha yüksek işlevsellikle ilişkilidir, bu da koku alma değişikliklerinin bir kişinin genel sağlığını etkileyebileceğini gösterebilir.

Anahtar Kelimeler:

Disease and disfunction in cancer patients and quality of life
2021
Dergi:  
KBB-Forum
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to investigate the disorders in the function of smell and taste in patients with lung cancer and their effects on the quality of life. A control group of 40 patients with newly diagnosed lung cancer and 40 healthy individuals was included in this study. The Sniffin "Sticks test was used to evaluate the flavour function and the flavour stripes were used for the flavour function. The European Organization’s Quality of Life Scale (EORTC-QLQ-C30), Patient-based Subjective Global Assessment (PG-SGA) and Beck Depression Scale (BDI) were applied to all patients for the treatment and research of cancer. Results: Patients had statistically significant decrease in their smell and taste scores according to the control group (p <0,001). The average score of EORTC-QLQ-C30 patients with a lower scale of general health status was 58.3 ± 21.8 (mediate). The smell threshold significantly correlated with the EORTC-QLQ-C30 overall health ratings (r = 0.31; p = 0.004) and physical functionality ratings (r = 0.32; p = 0.041) Also, according to the PG-SGA classification, 45% of patients had moderate and severe nutritional disorders. Patients with moderate and severe eating disorders have nausea (p = 0,015), fatigue (p = 0,001) and appetite loss (p ? Symptoms related to 0.001 were clearer. The result: Patients with lung cancer have a lower taste and smell score than healthy individuals. On the other hand, better smell is associated with higher functionality, which can indicate that smell changes can affect a person’s overall health.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
KBB-Forum
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












KBB-Forum

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 97
Atıf : 4
KBB-Forum