Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 7
Sigara ve akciğer kanseri
2005
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde erişkinlerin yaklaşık üçte birinin sigara içtiği ve kadın nüfusunda sigara içme oranının arttığı bilinmektedir. Tütün kullanımıyla ilişkilendirilebilir ölümlerin 2025 yılında 10 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir ve tüm erişkin ölümlerinin üçte birinin sigara içmekten kaynaklanacağı öngörülmektir. Sigara ve akciğer kanseri arasındaki ilişki geniş kapsamlı çalışmalarla ispatlanmıştır. Tütün kullanımı erkeklerin %90'ında, kadınların ise %79'unda akciğer kanserinin ana nedeni olarak bildirilmiştir. Akciğer kanserinden ölümlerin %90'ının sigara içmeyle ilişkisi olduğu tahmin edilmektedir. Sigara içenlerde akciğer kanseri gelişme riski sigara içmeyenlerle karşılaştırıldığında 20-40 kat daha yüksektir. Çevresel sigara içilmesine maruz kalma ve sigara içişinin farklı tipleri, akciğer kanserine sebep olarak gösterilmiştir. Son dekadlarda, kadın popülasyonu arasında sigara içme oranlarının artması ve "light" sigara kullanımının artmasından dolayı skuamöz ve küçük hücreli akciğer kanseri tipinden adenokarsinomaya bir değişme vardır. Sigarayı bıraktıktan sonra, akciğer kanserinden kümülatif ölüm riski azalmaktadır. Sigara içmeye devam eden hastanın kanser tedavisinde daha büyük zorluklar olmaktadır. Sigarayı bırakmak, kanserli hastalarda hayatta kalma süresini uzatabilir ve akciğer kanseri nüks riskini azaltabilir. Hekimler, güvenli yaşamak ve sigarayla ilişkili tehlikelerden korunmak için kanserli ve sağlıklı bireylerin hepsine sigarayı bırakmayı tavsiye etmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi