Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 142
 İndirme 34
Cemil Meriç ve Fikir Dünyası
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Toplumu oluşturan fikri yapılar, bir entelektüelin öncülüğüne ihtiyaç duyar. Türkiye toplumu, farklı dönemlerde, farklı entelektüel düşünürlerin, fikirleri etrafında, kutuplaşma veya bütünleşme dönemlerini yaşamıştır. Cumhuriyet dönemi boyunca, fikirsel çatışmalar, sağ ve sol, Batıcı ve Osmanlıcı, İslami ve Seküler görüşlerin etrafında inşa edilmiştir. Bu ayrışmalar, günümüz toplum yapısında dahi izlerini göstermektedir. Cumhuriyet tarihi boyunca, nadir entelektüeller, toplumu birleştirici ve toplum yapısının gerçek alt yapısını araştırıcı adımlar atmışlardır. Bunların içinde en çok dikkat çeken isimlerden biri, Cemil Meriç’dir. Günümüz toplumu, Cemil Meriç’i ismen bilse de onun fikir dünyası hakkında yok denecek kadar az bilgiye sahiptir. Toplumda var olan popülizm, bireyleri çatışma ortamında popülist söylemlerle ortaya çıkan fikir akımlarına yeniden yönlendirmektedir. Toplumun siyasi ve fikri olarak birleşmesini tüm kesimler savunurken, bu birleşmenin hangi ölçülerde ve hangi entelektüelin önderliğinde olması gerektiği konusunda ayrışmalar devam etmektedir. Cemil Meriç’in, ülkenin toplumsal ve siyasi sorunlarına getirdiği açıklamalar ve birleştirici gücü, dönemin diğer entelektüel isimlerine göre farklılıklar içermektedir. Fildişi Kulesinde, bütün ayrıştırıcı izmlerden uzakta oluşturduğu fikirlerini zamanla toplumu birleştirmek amacıyla kullanmıştır. Çalışmamız, Cemil Meriç’in fikri düşüncesinin ortaya konulması ile geçmişten günümüze devam eden toplumsal çatışmalara açıklık getirmesi ve içinde bulunduğumuz toplumun asli karakterinin anlaşılması için bir yol çizmiş olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Cemil Meriç and the World of Ideas
2020
Yazar:  
Özet:

The intellectual structures that make up society require the leadership of an intellectual. The Turkish society, in different periods, has experienced periods of polarization or integration, surrounded by different intellectual thinkers, ideas. Thro the period of the Republic, ideological conflicts were built around right and left, Battery and Ottoman, Islamic and Secular views. These divisions show their traces even in today’s society structure. Thro the history of the Republic, rare intellectuals have taken steps to unite society and research the real substructure of the society structure. One of the most notable names among them is Cemil Meriç. Today’s society knows the name of Cemil Merich, but it has little knowledge about his world of ideas to be destroyed. The populism that exists in society redirect individuals to the ideas that arise by populist speeches in the conflict environment. While all sections defend the political and intellectual unity of society, divisions continue on what extent and which intelligence should lead this unity. The explanations and unifying power that Cemil Merich brings to the country’s social and political problems include differences in relation to the other intellectual names of the time. In the Elephant Tower, he used his ideas, far from all the distinctive izms, to unite society over time. Our work will be a way to reveal the idea of Cemil Merich and to clarify the social conflicts that continue from the past to the present and to understand the original character of the society in which we are.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.578
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)