Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 2
Ameliyat Öncesinde Yaşanan Kaygının Uyku Kalitesine Etkisi
2022
Dergi:  
Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Hastanede yatarak tedavi görmek ve ameliyat olmak hastalarda kaygı oluşturan durumlardır. Kaygı, yaşamın pek çok alanını etkilediği gibi günlük yaşam aktivitelerinden uyku düzenini de etkileyen önemli bir faktördür. Bu araştırma, ameliyat öncesinde yaşanan kaygının uyku kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Yapılan araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tiptedir. Araştırmanın evrenini bir devlet hastanesinde 2021 yılı itibariyle ameliyathane ortamında ameliyat öncesi dönemde olan hastalar oluşturmaktadır. Çalışma, katılmaya gönüllü olan 100 birey üzerinde yapıldı. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile araştırmacı tarafından toplandı. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği ve Richard-Campbell Uyku Ölçeği kullanıldı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde sayı, yüzde, frekans dağılımı, ortalama, standart sapma, Kolmogorov-Smirnov testi, Independent Sample t test, One Way Anova, Pearson korelasyon testi kullanıldı. Bulgular: Yapılan istatistiksel değerlendirmenin sonucunda hastaların Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği ve Richard-Campbell Uyku Ölçeği puan ortalamaları arasında negatif yönde yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Kaygı düzeyi yüksek olanların uyku kalitesinin düşük olduğu bulundu. Sonuç: Yapılan araştırmanın sonucunda, ameliyat öncesinde yaşanan kaygının uyku kalitesini olumsuz olarak etkilediği belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Pre-operative Anxiety On Sleep Quality
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: Inpatient treatment and surgery are conditions that cause anxiety in patients. There are many factors that affect sleep patterns. Anxiety is an important factor affecting sleep patterns. This study was carried out to determine the effect of pre-operative anxiety on sleep quality. Method: The research conducted is descriptive and relationship-seeking type. The population of the research consists of patients who are in the pre-operative period in the operating room environment in a state hospital as of 2021. The study was conducted on 100 individuals who volunteered to participate in the study. The data were collected by the researcher by face-to-face interview method. Personal Information Form, Surgical Anxiety Scale and Richard-Campbell Sleep Scale were used as data collection tools. Number, percentage, frequency distribution, mean, standard deviation, Kolmogorov-Smirnov test, Independent Sample t test, One Way Anova, Pearson correlation test were used in the statistical evaluation of the data. Results: As a result of the statistical evaluation, it was determined that there was a statistically significant and negative correlation between the patients' surgery-specific anxiety scale and Richard-Campbell Sleep Scale mean scores. Conclusion: As a result of the research, it was determined that the anxiety experienced before the surgery negatively affects sleep quality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi