Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 15
 İndirme 6
“Arkasından Ağlanması Sebebiyle Ölüye Azap Edilir” Hadisine Sosyo-Kültürel Bağlamda Bir Yaklaşım
2006
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Çağdaş İslâm düşüncesinde eleştiri konusu yapılan temel alanlardan biri hadistir. Güvenilirliğinin tespiti, hadise yöneltilen en önemli eleştiriler arasında yer alır. Birçok İslâm araştırmacısı bir hadisin sıhhatinin tesbitinde metin tenkidine gereken önem verilmediği için metni sahih olmayan birtakım rivâyetlerin temel hadis kaynaklarına girdiğini iddia ederek bu iddiayı isbat sadedinde bazı örnekler verir. Bu örneklerden biri, kısaca “ta‘zîbü’l-meyyit” hadisi diye bilinen “yakınların ağlaması sebebiyle ölüye azap edilir” rivâyetidir. İşte bu makalede sosyo-kültürel tarihî bağlamda söz konusu hadis tahlil edilerek yukarıdaki iddiayı ispata elverişli bir örnek olup olmadığı ortaya konmaya çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler: Niyâha, bükâ, ta'vîl, na’y, ta‘zîbü'l-meyyit, ağıt yakmak, yas töreni, ölüye ağlamak, ölüye azap etmek. Abstract It’s known that the hadith (prophetic tradition) is one of the subjects criticized in contemporary Islamic thought. The problem of determination of hadith’s authenticity gets an important share in the criticism of text in hadith wasn’t interested on enough as well as on isnad and therefore some non-authenic narrations had been place in the most valid sources of hadith. They try to prove this claim by giving some examples of narrations. One of these examples is the hadith: “The dead who was cried on him by his family would be tortured.” So this article approches the narration above in point of socio-cultural view and aims to expose that if it was an authentic narration or not.  Key Words: Lamentation, load weeping for the dead, wailing, helping on the lamentation, elegy, mourning, tormenting the dead.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 2.470
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi