Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 53
 İndirme 16
Ressam Hoca Ali Rıza ve Çanakkale Kumkale’de Bir Çeşme: Moldovanlı Ali Paşa Çeşmesi
2019
Dergi:  
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Yazar:  
Özet:

Üsküdarlı Ali Rıza olarak da anılan ressam Hoca Ali Rıza, belgelemeci tavırla çok sayıda mimarlık eserini resimlerine aktarmıştır. Asker ressamlardan olan sanatçı, yaşadığı dönemde, anıtsal mimarlık örneği olarak camiler, türbeler, köprüler, çeşmeler, sebiller, evler, köşkler, konaklar gibi dini ve sivil mimarlık örneklerini karakalem, suluboya ya da yağlıboya resimleriyle belgelemiştir. Ankara'da Milli Kütüphane Tablo Koleksiyonu'nda yer alan resimleri arasında, Çanakkale peyzajları da vardır. Bu resimlerinden biri, "Kumkale Ali Paşa Çeşmesi" adıyla kayıtlıdır. Kağıt üzerine karakalem ve suluboya ile yaptığı resimde, abidevi bir meydan çeşmesini betimlemiş ve Osmanlıca el yazısıyla Kumkale'de Moldovanlı Ali Paşa'nın inşa ettirdiği harapça bir çeşme açıklamasını resme yazmıştır. Bu açıklamadan, çeşmenin Kumkale'de olduğu ve Moldovanlı Ali Paşa'nın yaptırdığı anlaşılır. Moldovanlı Ali Paşa, III. Mustafa dönemi Osmanlı sadrazamlarındandır. Mayıs 1770'te Seddülbahir muhafızlığı ile Çanakkale Boğazı seraskerliğine tayin edilmiştir. Çanakkale'deki görevi nedeniyle Seddülbahir ve Kumkale'de de bulunmuş olması, Hoca Ali Rıza'nın resminde görülen çeşmeyi inşa ettirmiş olabileceği görüşünü kuvvetlendirir. Resimdeki çeşme, çokgen planlı, hazneli ve kurşun kaplı çatılı anıtsal bir meydan çeşmesidir. Tasarım ve süsleme olarak 18. yüzyıl çeşmelerine uygundur. Resmin sağında, kubbeli bir yapı daha dikkati çeker ve burası, günümüzde askeri alan olarak kullanılan Kumkale Kalesi'nin güneyindeki hamam olmalıdır. Bu alanda günümüzde iki hamam olmasına karşılık, resimdeki çeşmeden hiçbir iz yoktur. Kumkale Kalesi ve çevresindeki evler, 1915'teki bombardıman ve saldırılarda harap edilmiştir. Muhtemelen resimdeki çeşme de bu süreçte ya da sonrasında yok olmuştur. Sanatçı, aynı koleksiyondaki Çanakkale Çınarlık'tan bir köşk görünümünü aktardığı bir resme 1318 [1902] tarihini yazdığından bu tarihte Çanakkale'ye gelmiş olmalı ve Kumkale'yi de ziyaret ederek, buradaki çeşme ve çevresi ile bir başka resminde de Kumkale'deki bazı evleri resmetmiştir. Moldovanlı Ali Paşa'nın İstanbul Üsküdar'da günümüze ulaşmayan bir çeşmesinin olduğu bilinir. Ali Paşa'nın Kumkale'de de bir çeşme yaptırmış olduğu ve Hoca Ali Rıza'nın 1900 başlarında Çanakkale Kumkale'yi ziyaretinde burayı görmüş olabileceği ve çeşmeyi de hemen orada hızlıca resme aktararak belgelediği anlaşılır. Bu açıdan resimleri, Çanakkale ve eski Kumkale için görsel belgeler olarak değerlendirmek mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

Painter Hoca Ali Rıza and a Fountain in Çanakkale Kumkale: the Moldovan Ali Pasha Fountain
2019
Yazar:  
Özet:

The painter Hoca Ali Rıza, also referred to as Üsküdarlı Ali Rıza, has transmitted numerous architectural works to his paintings with a documentary attitude. The artist, who was from military painters, during his life, as an example of monumental architecture, documented religious and civil architecture examples such as mosques, turbines, bridges, fountains, houses, corners, houses with paintings of karakalem, suluboya or oil paint. Among the paintings in the National Library Table Collection in Ankara, there are also Çanakkale landscapes. One of these images is recorded under the name "Kumkale Ali Pasha Fountain". In his painting with karakalem and suluboya on paper, he depicted an abidevian challenge fountain and with his Ottoman handwriting in Kumkale he depicted the explosive fountain description built by the Moldovan Ali Pasha. From this explanation, it is clear that the fountain is in Kumkale and made by the Moldovan Ali Pasha. The Moldovan Ali Pasha III. The time of Mustafa is from the Ottoman sadrasam. In May 1770 the Seddülbahir Conservation was appointed to the Canakkale Boogaz seraskerity. The fact that it was found in Seddülbahir and Kumkale because of its mission in Çanakkale strengthens the view that Hoca Ali Rıza may have built the fountain seen in the picture. The fountain in the picture is a monumental challenge fountain planned multi-gen, shelled and covered with a shell. Design and decoration is suitable for the 18th century fonts. On the right side of the picture, a cubic structure is more attracted and this should be the hammer in the south of the Kumkale Castle, which is now used as a military area. In this area today there are two hammas, there is no trace from the fountain in the picture. The Kumkale Castle and the surrounding houses were destroyed in 1915 bombings and attacks. The fountain in the picture is probably disappeared during this process or after it. The artist must have come to Çanakkale in this date since he wrote a painting in which he translates a corner appearance from Çanakkale Chinarlık in the same collection 1318 [1902] and by visiting Kumkale, he has painted some of the houses in Kumkale in another painting with the fountain and surroundings here. It is known that the Moldovan Ali Pasha is a fountain that has not reached today in Istanbul Üsküdar. It is clear that Ali Pasha has built a fountain in Kumkale, and that Hoca Ali Rıza may have seen it at the visit to Çanakkale Kumkale in the early 1900s, and that the fountain has also been documented by quickly transferring it to the painting there. From this point of view, it is possible to evaluate the images as visual documents for Çanakkale and the old Kumkale.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 266
Atıf : 570
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı