Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 1
Birinci Trimester Maternal Hemoglobin ve B12 Vitamini Düzeylerinin Yenidoğan Antropometrik Ölçümleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi
2024
Dergi:  
Sağlık Akademisi Kastamonu
Yazar:  
Özet:

Giriş: Demir eksikliği anemisi; düşük doğum ağırlığı, preterm doğum, maternal-perinatal mortalite ve morbitide artışı, yenidoğan ve ileri çocukluk döneminde motor-mental gelişmede gerilik gibi olumsuz sonuçlar ile yakından ilişkilendirilirken, gebelikte hemodilüsyon ve negatif demir dengesi sebebi ile hemoglobin konsantrasyonlarında azalma görülmektedir. Bunun yanında gebelikte B12 vitamini ihtiyacının artması ve B12 vitamini yetersizliği, annelerde riskli gebelik ve megaloblastik anemiye yol açarken, yenidoğanlarda nörogelişimsel gerilik ile ilişkilendirilmektedir. Amaç: Bu bilgiler ışığında bu çalışmada postnatal dönemde gebelikte serum Hb düzeyleri ile vitamin B12 düzeyleri ile yenidoğanların antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 19-43 yaş arası 126 birey ile yürütüldü. Gebeliğin ilk trimesterinde serum Hb düzeyleri ve vitamin B12 düzeyleri ile yenidoğanların doğum ağırlığı, doğum uzunluğu ve baş çevresi uzunluğu değerlendirildi. Ayrıca anne yaşı, doğum sayısı ve gebelik haftası değerlendirildi. Sonuç ve Öneriler: Maternal vitamin B12 düzeyleri ile yenidoğan doğum ağırlığı ve baş çevresi uzunluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmasına rağmen (p<0.05), maternal vitamin B12 düzeyleri ile doğum uzunluğu arasında ilişki bulunmadı (p>0.05). Çalışmada maternal birinci trimester B12 eksikliğinin yenidoğanda prematürite ve diğer ve antropometrik ölçümleri ile ilişkili olduğu belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

Iinvestigation Of The Effects Of First Trimester Maternal Hemoglobin and B12 Vitamin Levels On Newborn Anthropometric Measurements
2024
Yazar:  
Özet:

AIntroduction: While iron deficiency anemia is closely associated with negative outcomes such as low birth weight, preterm birth, increased maternal-perinatal mortality and morbidity, retardation in motor-mental development in the newborn and advanced childhood, hemoglobin concentrations are decreased due to hemodilution and negative iron balance during pregnancy. In addition, increased need for vitamin B12 during pregnancy and vitamin B12 deficiency, lead to risky pregnancy and megaloblastic anemia in mothers which is associated with neurodevelopmental retardation in newborns. Aim: In this study, it was aimed to evaluate the relationship between serum Hb levels and vitamin B12 levels during pregnancy in the postnatal period and anthropometric measurements of newborns. Materials and methods: The study was conducted with 126 participants between the ages of 19-43. In the first trimester of pregnancy, serum Hb levels and vitamin B12 levels, birth weight, birth length and head circumference of newborns were evaluated. In addition, maternal age, number of births and gestational week were evaluated. Results and recommendations: Although there was a statistically significant relationship between maternal vitamin B12 levels and newborn birth weight and head circumference (p<0.05), no relationship was found between maternal vitamin B12 levels and birth length (p>0.05). In conclusion, it was determined that maternal first trimester B12 deficiency was associated with prematurity and other and anthropometric measurements in the newborn.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sağlık Akademisi Kastamonu

Dergi Türü :   other

Sağlık Akademisi Kastamonu