Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 17
Kronik sigara içiciliğinin EKG parametrelerine etkileri
2022
Dergi:  
Troia Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Mevcut çalışmada Tp-e/QT, Tp-e/QTc oranları ve Tp-e aralığı, kullanılarak kronik sigara içiciliğinin ventriküler repolarizasyon ve EKG parametreleri üzerine kronik etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı desendeki çalışma hastane kayıtları üzerinden yürütülmüştür. Kronik sigara içen ve hiç sigara içmemiş 60’ar toplam 120 hasta çalışmaya alınmıştır. EKG’ler 25mm/sn kayıt hızı ile çekilmiştir. Tp-e aralığı, T dalgasının tepesinden sonuna kadarki süre, QT aralığı ise Q dalga başlangıcından T dalga sonuna kadar geçen süredir. EKG ölçümleri, ölçüm hatalarını azaltmak için iki araştırmacı tarafından büyüteç kullanılarak manuel olarak yapılmıştır. Ölçümlerde DII derivasyonu kullanılmıştır. Bulgular: Sigara içenlerde Tp-e/QT, Tp-e/QTc değerleri ve Tp-e aralığı daha yüksektir. Nabız, PR aralığı, QRS, QT, QTc, RV5, SV1 ve RV5+SV1 değerleri arasında anlamlı fark yoktur. Paket/yıl değeri, Tp-e aralığı, Tp-e/QT ve Tp-e/QTc değerlerinin her üçünü de etkileyen bir faktör olarak bulunmuştur. Sonuç: Sigara içenlerde Tp-e aralığı, Tp-e/QT ve Tp-e/QTc değerleri daha yüksektir. Ayrıca içilen sigara miktarı (paket/yıl) bu değerlerin artmasını sağlayan anlamlı bir faktör olduğu gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Chronic Smoking On Ecg Parameters
2022
Yazar:  
Özet:

Objectives: We aimed to investigate the effect of chronic smoking on ventricular repolarization and ECG parameters by using Tp-e/QT, Tp-e/QTc, and Tp-e intervals. Methods: This cross-sectional descriptive study was conducted on hospital registrations. A total of 120 patients, 60 of whom were chronic smokers and 60 were never smoked, were included in the study. ECGs were taken with a recording speed of 25 mm/sec. The Tp-e is the time from the peak of the T wave to the end of the T wave. The time from the beginning of the Q wave to the end of the T wave is the QT interval. ECG measurements were made manually by two researchers using a magnifying glass to reduce measurement errors. Measurements were made using the DII lead. Results: Tp-e/QT, Tp-e/QTc, and Tp-e were found to be higher in smokers than in non-smokers. There wasn’t difference between heart rate, PR interval, QRS, QT, QTc, RV5, SV1 and RV5+SV1 values. The package/year value was found to be a factor affecting all three of the Tp-e interval, Tp-e/QT and Tp-e/QTc values. Conclusion: Tp-e/QT, Tp-e/QTc values, and Tp-e interval were found to be higher in smokers than in non-smokers. The number of cigarettes smoked (pack/year) has been shown to be a significant factor that increases these values.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Troia Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Troia Tıp Dergisi