Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 48
 İndirme 25
Sınıf İklimi Ölçeği Kısa Formunun Türkçe Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması
2017
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, Fraser (1983) tarafından geliştirilen Sınıf İklimi Ölçeği Kısa Formunun Türk kültürüne uyarlanması ve ölçeğin psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 364 ortaokul (6-7-8. sınıf) öğrencisinden oluşan bir çalışma grubu üzerinde yürütülmüştür. Ölçeğin yapı geçerliğini ortaya koymak için Doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları, ölçeğin orijinal formundaki altı faktörlü yapının Türk örnekleminde doğrulandığını göstermiştir. Ölçeğin güvenirliği bileşik güvenirlik katsayısı ile hesaplanmıştır. Ölçek için hesaplanan bileşik güvenirlik katsayıları, Katılım alt ölçeği için .62, İlişki alt ölçeği için .63, Öğretmen Desteği için .67, Görev Yönelimi için .55, Düzen-Organizasyon için .75 ve Kuralların Açıklığı alt ölçeği için .73 olarak bulunmuştur.  Madde analizi sonucunda, düzeltilmiş madde toplam korelasyonlarının Katılım alt ölçeği için .41 ile .50 arasında, İlişki alt ölçeği için .45 ile .57 arasında, Öğretmen Desteği alt ölçeği için .39 ile .45 arasında, Görev Yönelimi alt ölçeği için .27 ile .43 arasında, Düzen-Organizasyon alt ölçeği için .40 ile .52 arasında ve Kuralların Açıklığı alt ölçeği için .24 ile .45 arasında sıralandığı ve %27’lik alt-üst grupların ortalamaları arasındaki farkların ölçekte yer alan tüm maddeler için anlamlı olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Class Climate Scale Short Form of Turkish Validity and Safety Study
2017
Yazar:  
Özet:

This study, developed by Fraser (1983) aims to adapt the Class Climate Scale Short Form to the Turkish culture and to study the psychometric characteristics of the scale. The study was conducted on a study group consisting of 364 high school students (6-7-8 classes). The verifying factor analysis has been applied to reveal the structure validity of the measurement. The verifying factor analysis results showed that the six-factor structure in the original form of the scale was verified in the Turkish sample. The reliability of the measure is calculated by the combined reliability ratio. Compound reliability ratings calculated for scale, .62, for the participation subscale, .63, for the relationship subscale, .67, for the teacher support, .55, for the task direction, and for the organization. 75 and the Rules of Explanation were found as .73 for the lower scale.  As a result of the article analysis, the corrected material total correlations were determined to be ranged between .41 and .50 for the participation sub-scale, between .45 and .57 for the Relationship sub-scale, between .39 and .45 for the Teacher Support sub-scale, between .27 and .43 for the task orientation sub-scale, between .40 and .52 for the Organization sub-scale, and between .24 and .45 for the Rules of Clarity for the sub-scale, and the differences between the average of the sub-top groups of 27% were significant for all the materials in the scale.

Anahtar Kelimeler:

0
2017
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 10.251
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi