Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Yenidoğan otopsilerinin klinik önemi
1999
Dergi:  
Perinatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yenidoğan ölümlerinde yapılan otopsinin klinik olarak düşünülen ölüm nedenini kesinleştirme veya değiştirmede rolü olup olmadığını denetlemek amacıyla yenidoğan yoğunbakım ünitemizde meydana gelen neonatal ölümler incelenmiştir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Neonatoloji Bilim Dalı Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi'nde Ocak 1997 - Ağustos 1998 tarihleri arasında yatan toplam 528 hastadan, kaybedilen 22 olgu (%4.1) klinik ve postmortem incelenmeye alınmıştır. 22 olgunun 15'i preterm (%68), 7'si term (%32) yenidoğanlardı. Kaybedilen tüm olguların ölüm nedenleri klinik veriler ışığında değerlendirilip kaydedilmiş; ölüm nedeni klinik veriler ışığında kesinleştirilemeyen ve/veya ölüm nedeni olabilecek ek patolojilerin düşünüldüğü olgulara otopsi yapılmıştır. 22 ölümde toplam 11 (50) otopsi yapılmıştır. Preterm ölümlerin %53'üne, term ölümlerin %20'sine otopsi incelemesi uygulanmıştır. Otopsi yapılan olgulardan 9'unda klinik olarak düşünülen ölüm nedeni kesinleşmişken, 2 olguda otopsi ile klinik olarak düşünülen ölüm nedeni değişmiştir. Bu olgulardan biri immatürite nedeniyle kaybedildiği düşünülen, ancak otopsi sonucu "konjenital nefroblastomatosis" tanısı alan çok düşük doğum ağırlıklı bir preterm, diğeri ise neonatal dönemde ölüme neden olacak infeksiyon nedeni anlaşılamayan ve otopsi ile "ağır kombine immün yetmezlik tanısı alan kojenital nefrotik sendromlu bir olgudur. Neonatal otopsinin özellikle kllinik olarak kesinleştirilemeyen ölüm nedenlerinin tanımlanmasında aydınlatıcı olduğu kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Perinatoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 25
Atıf : 1
Perinatoloji Dergisi