Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 7
HASTANELERDEKİ TASARIM YAKLAŞIMINA YÖNELİK BİR VAKA ANALİZİ: KTÜ ÇOCUK HASTANESİ
2023
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada yoğun işleve sahip hastane yapılarının tasarımında kullanılan güncel ve özgün çözümlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bunun için temel hastane işlevinin yanında sahip olduğu özellikleri ile farklı tasarım kararlarını alınmasını gerektiren KTÜ (Karadeniz Teknik Üniversite, Trabzon, Türkiye) Farabi Çocuk Hastanesi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışmada vaka analizi yöntemi kullanılmış, konu; yerleşim, kütle-form, işlev-strüktür, sirkülasyon, cephe ve iç mekan kurgusu üzerinden açıklanmıştır. Hastane; kendine yetebilen, aynı zamanda ana hastane yapısı olan KTÜ Farabi Hastanesi ile ilişkisi olan, branş hastanesi olmasının yanında eğitim ve araştırma hastanesi özelliği ile de yoğun bir programa sahiptir. Projede tasarım kapsamı, yakın çevrenin ve hastane kütlesinin çözümlenmesi şeklinde belirlenmiştir. Hastane tasarımında temel kullanıcısı olan başta çocuklar olmak üzere ebeveyn, sağlık ve idari personelin gereksinim ve beklentilerinin karşılanması amaçlanmıştır. Tasarım sürecinde yatan-ayakta hasta, sağlık personeli-hasta ayrımı için özgün bir sirkülasyon şema önerisi getirilmiştir. Gece-gündüz kullanımı ve birimler arasındaki ilişki, oluşturulan kütlesel kurgu ile çözümlenmiştir. Hastanelerde yarı açık/açık alanların önemi düşünüldüğünde, yakın çevrede yapılan düzenleme kullanıcıya açık alanı etkin şekilde kullanım imkanı sunmaktadır. Ayrıca ana bina ile ilişkinin kurulması, hastanelerdeki otopark sorununa yönelik çözüm önerilerinin getirilmiş olması öne çıkan diğer önemli tasarım kararlarıdır. Sonuç olarak hastane tasarımında işlevden ve özel durumundan kaynaklı sorunlara etkin ve özgün çözümler getirilmiştir. Bundan sonraki hastane tasarımları için referans olabilecek öneriler içermektedir. Diğer taraftan çocuğun hastanedeki olası stresini azalmaya yönelik olarak görsel ortam koşullarının oluşturulmasının yanında çocuklara yönelik mekan çeşitliliğinin artırılması yapılacak tasarımları daha güçlü kılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

A Case Analysis to the Design Approach in Hospitals: KTU Children's Hospital
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal the current and original solutions used in the design of hospital structures with intense function. To do this, the KTÜ (Karadeniz Technical University, Trabzon, Turkey) has been selected as the work area of the Farabi Children's Hospital, which requires the adoption of different design decisions with the characteristics it has alongside the basic hospital function. In the study, the case analysis method was used, the subject was explained through: settlement, mass-form, function-structure, circulation, front and interior fiction. The hospital has an intense program with its own capacity, which is also related to the KTÜ Farabi Hospital, which is the main hospital structure, as well as its branch hospital with the training and research hospital characteristics. The design scope of the project is determined in the form of the resolution of the close environment and hospital mass. The purpose of the hospital design is to meet the needs and expectations of parents, health and administrative staff, including children, which are the main user in the hospital design. In the design process, a original circulation scheme recommendation for the patient-foot, medical staff-patient distinction has been introduced. Night-day use and the relationship between the units is resolved by the mass fiction created. Considering the importance of semi-open/open spaces in hospitals, the arrangement made in the nearby environment provides the user with the possibility to use the open space effectively. Furthermore, the establishment of the relationship with the main building is other important design decisions that indicate that there are suggestions for solutions to the parking problem in hospitals. As a result, effective and original solutions to problems arising from functional and special condition have been introduced in the hospital design. It contains recommendations that may be reference for the future designs of the hospital. On the other hand, in order to reduce the potential stress of the child in the hospital, the creation of visual environmental conditions will make the designs to be made to increase the diversity of spaces for children stronger.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 25
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research