Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 78
 İndirme 21
BANKA PERFORMANSLARININ ENTROPİ TABANLI WASPAS YÖNTEMİYLE ANALİZİ
2020
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geçmişten günümüze bakıldığında güçlü bir ekonominin olmazsa olmaz unsurlarından bir tanesi güçlü ekonomik kuruluşların varlığına hakim olabilmektir. Güçlü ekonomilerin en önemli oyuncuları ise bankalardır. Bankalar bu bahsedilen güçlü finansal sistemin merkezinde bulunan asıl kuruluşlardır. Bankalar ekonomide var olan ekonomik aktörlerin oluşturdukları tasarrufları mevduat olarak bir araya getiren ve toparlamış bulunduğu bu tasarruf kaynaklarını talepte bulunan kuruluş ve kişilere sunan finansal kuruluşlardır. Bankalar bu sayede ekonomideki tasarrufların devir daimine yardımcı olurken, finansal sistemin sağlıklı bir şekilde işleyişini kolaylaştırmak ve sağlamlaştırmak amacıyla da oldukça önemli bir sorumluluğu yerine getirmektedirler. Bu çalışmanın amacı karar verme metodlarından Entropi, WASPAS metodlarını uygulayarak bankaların aktif büyüklük performanslarını değerlendirmektir. Analiz yöntemlerinden Entropi ve WASPAS yöntemi Excel 2010 programıyla uygulanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 2015-2019 yılları dönem sonunu kapsayan veri setinden yararlanılmıştır. Analizde Entropi yöntemiyle, belirlenen kriterlerin önem dereceleri hesaplanmıştır. 2015-2019 yılları arası bütün kriterlerin önem dereceleri sıralandığında K6 olarak belirtilen net kar/zarar kriteri, önem derecesi en yüksek çıkan kriter olmuştur. Hesaplanan önem dereceleriyle WASPAS yöntemleri uygulanmıştır. Analiz sonucunda, WASPAS yöntemine göre 2015 yılında en iyi performansa sahip banka Garanti Bankası, 2016-2017 yıllarında Ziraat Bankası ve 2018-2019 yıllarında Yapı ve Kredi Bankası seçilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis of Bank Performance by WASPAS Method
2020
Yazar:  
Özet:

From the past to the present, if there is no strong economy, one of its elements is to be able to dominate the existence of strong economic institutions. The main players of the strong economies are the banks. Banks are the main institutions located at the center of this strong financial system. Banks are financial institutions that collect the savings created by the economic actors in the economy as deposits and provide these savings to those who demand and persons who have collected them. Thus, the banks help the economy to keep savings moving, while they do a very important responsibility to facilitate and strengthen the functioning of the financial system in a healthy manner. The aim of this study is to evaluate the performance of the active size of banks by applying Entropi, WASPAS methods from decision-making methods. The Entropi and WASPAS methods of analysis have been applied with Excel 2010. For this purpose, the data set covering the end of the period 2015-2019 was used. In the analysis, the entropic method calculates the importance degrees of the determined criteria. When all criteria are ranked in the 2015-2019 criteria, the net profit/badge criteria, referred to as K6, was the highest output criteria for the criteria. WASPAS methods have been applied with the calculated scores of importance. As a result of the analysis, according to the WASPAS method, the best performance bank guarantee bank in 2015 was selected, the Ziraat bank in 2016-2017 and the Construction and Credit Bank in 2018-2019.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 550
Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi