Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
Ada çayı (Salvia officinalis L.) ve Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) (Lamiaceae) Özütlerinin Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae)’ye Akarisidal ve Ovisidal Etkileri
2014
Dergi:  
Journal of Agricultural Sciences
Yazar:  
Özet:

İki noktalı kırmızı örümcek, Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae) ülkemizde sebzeler, meyve süs ve endüstri bitkileri gibi ürünlerde önemli bir zararlıdır. Zararlı ile mücadelede bitkisel ekstraktların kullanımı sentetik pestisitlere bir alternatif olarak görülmektedir. Lamiaceae familyasına ait ada çayı (S. officinalis) ve biberiye (R. officinalis) bitkilerinden elde edilen metanollü ekstraktların T. urticae üzerine etkisi sentetik pestisitlere bir alternatif oluşturmak amacıyla araştırılmıştır. Bitki ekstraktlarının akarisit etkilerini belirlemek amacıyla, yaprak disk-ilaçlama kulesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmalarda ada çayı ve biberiye ekstraktlarının zararlının yumurta, nimf ve ergin dönemlerine öldürücü etkisi belirlenmiştir. Bitki ekstraktlarının % 1, % 3, % 6, % 12 olmak üzere dört faklı konsantrasyonu kullanılmıştır. Denemeler her konsantrasyon için 4 tekerrür ve her tekerrürde 15 birey olacak şekilde kurulmuştur. 1, 3 ve 6 günde ölü-canlı sayımları yapılmıştır. T. urticae’nin nimf ve ergin dönemlerinde en yüksek ölüm oranları ada çayı ve biberiye ekstratlarının % 12’lik konsantrasyonlarında belirlenmiştir. Bu konsantrasyonda ada çayı ekstraktı için nimf ve erginlerde % 79 ve % 62, biberiye ekstraktında ise % 58 ve % 82 ölüm oranı belirlenmiştir. Aynı konsantrasyonda ada çayı ve biberiye ekstraktlarının zararlı üzerinde ovisidal etkisinin de bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, iki noktalı kırmızıörümcek mücadelesinde ada çayı ve biberiye ekstraktlarının pestisitlere alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği düşünülmektedir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal of Agricultural Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.092
Atıf : 3.921
2023 Impact/Etki : 0.366
Journal of Agricultural Sciences