Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 12
Kolorektal Kanser Cerrahisi Sonrası Önemli Bir Sorun: Fekal İnkontinans
2020
Dergi:  
Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son yıllarda kolorektal kanser tanısı konan hasta sayısının artması ile birlikte kolorektal cerrahi oranı da giderek artmaktadır. Kanser tedavisine bağlı olarak ortaya çıkan bağırsak disfonksiyonu bireylerin defekasyon sorunları ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Kolorektal cerrahi sonrası sıklıkla karşımıza çıkan sorun fekal inkontinanstır. Bu sorunla karşılaşan bireyler damgalanma, utanma, kontrol kaybı duygusu, tuvalete yetişememe endişesi taşımaktadır.  Bu nedenle de bireyler fekal inkontinas yaşadığını çevresindeki diğer bireylerle ve sağlık profesyoneli ile paylaşmaktan çekinmekte ve sosyal ortamlardan uzaklaşmaktadırlar. Sosyal ortamlardan uzaklaşmak, yaşam tarzında meydana gelen değişiklikler ve psikolojik sorunlar, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle fekal inkontinans şiddetininkısa sürede belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Fekal inkontinans tedavisi için pelvik taban egzersizleri, biyofeedback, elektrik stimulasyonu, diyet düzenlemeleri ve ilaç tedavileri önerilmektedir. Kolorektal cerrahiye bağlı olarak görülen bu durumda yüksek risk grubundaki hastaların ve uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde hemşire anahtar rol oynamaktadır. Aynı zamanda hemşireler fekal inkontinans sorunu yaşayan hastaların fiziksel-psikososyal sorunlar ile baş etmesinde, yaşam şeklinin düzenlenmesinde, boşaltım alışkanlıklarının düzenlenmesinde aktif rol oynamaktadır. Hemşire hastaların eğitim, danışmanlık, bakım rollerini üstlenmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi