Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Yerel Yönetim Harcamalarında Performans Yönetimi: Büyükşehir Statüsünde 30 İl Yerel Yönetim Örneği
2023
Dergi:  
Fiscaoeconomia
Yazar:  
Özet:

Geleneksel kamu mali yönetimi çerçevesinde artan kamu harcamaları büyük, uygulaması zor ve verimsiz devlet bütçelerine halini almıştır. Kamusal ihtiyaçlara cevap veremeyen mali durum için ülkeler çeşitli önlemler almıştır. Konu hakkında 1949 yılında ABD’de kaynakların etkin kullanımı ve hizmetlerin kaliteli sunulması için yapılan Hoover komisyonu başlangıç kabul edilmektedir. Hoover Komisyonu’na ek olarak kamu harcamalarının etkinlik, tutumluluk ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde kontrol altına alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Katılımcı, şeffaf ve hesap verilebilir kamu harcaması yapılabilmesi için ülkeler çeşitli uygulamalarla sonuç odaklı performansa dayanan bütçe sistemlerini benimsemeye başlamıştır. Yeni Kamu Mali Yönetimi anlayışı olarak nitelendirilen bu yaklaşımda ülkeler kendi yapısal durumlarına göre reform başlatarak gerekli yasal düzenlemeler desteğinde kamu harcamalarını kontrol altına alıp verimli, etkin ve tutumlu olarak görülen özel sektöre yaklaştırılmak istenilmiştir. Türkiye’de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile kabul edilen Performans Esaslı Bütçeleme (PEB) sistemi bu anlamda atılmış bir adımdır. Çalışmada, yerel yönetimlerin harcamalarının PEB sistemi bağlamında performans kriterlerine uyup uymadığı test edilmiştir. Panel veri analizi kullanılarak FMOLS yöntemiyle analiz yapılmış ve Türkiye’de büyükşehir belediyesi bulunan illerde bütün yerel yönetimlerin harcamaları 2007-2018 yılları için çeyreklik dönemler halinde analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, yerel yönetimlerde harcamaların verimliliği Performans Esaslı Bütçeleme kriterlerine göre değil, enflasyon, borçlanma, merkezi bütçeden alınan paya, seçim ekonomisine ve iktidar gücüne göre belirlendiği anlaşılmış ve 5018 sayılı Kanun’la getirilen stratejik plan, performans programı ve faaliyet raporlarının bütçeyle ilişkilerinin zayıf olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Performance Management In Local Government Expenditures: Examples Of 30 Provinces With Metropolitan Status Local Governments
2023
Dergi:  
Fiscaoeconomia
Yazar:  
Özet:

Increasing public expenditures within the framework of traditional public financial management; have become large, difficult to implement and inefficient state budgets. Countries have taken various measures for the financial situation that cannot meet the public needs. On the subject, the Hoover commission, which was made in the USA in 1949, is accepted as the beginning for the effective use of resources and the provision of quality services. In addition to Hoover Commission, the necessity of controlling public expenditures within the framework of the principles of efficiency, frugality and efficiency has emerged. Countries have started to adopt result-oriented performance-based budget systems with various practices in order to provide participatory, transparent and accountable public expenditures. In this approach, which is described as the New Public Fiscal Management approach, countries are aimed to initiate reforms according to their own structural conditions and to bring public expenditures under control with the support of necessary legal regulations and to approach the private sector, which is seen as efficient, productive and frugal. The Performance-Based Budgeting (PEB) system adopted by the Public Financial Management and Control Law No. 5018 in Turkey is a step taken in this direction. In the study, it was tested whether the expenditures of local governments comply with the performance criteria in the context of the PSB system. Analysis was made by FMOLS method using panel data analysis and the expenditures of all local governments in provinces with metropolitan municipalities in Turkey were analyzed in quarterly periods for the years 2007-2018. As a result of the study, it has been understood that the efficiency of expenditures in local governments is determined not according to performance-based budgeting criteria, but according to inflation, borrowing, share from the central budget, election economy and power of power and it has been concluded that the strategic plan, performance program and activity reports brought by the Law No. 5018 have weak relations with the budget.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Fiscaoeconomia

Dergi Türü :   Uluslararası

Fiscaoeconomia