Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
Servikal Disk Herniasyonu Olan Hastalarda Yaşam Kalitesi, Özür, Fonksiyonel Durumun Radikülopati ile İlişkisi
2019
Dergi:  
Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Servikal Disk herniasyonlu (SDH) radikülopatisi olan ve olmayan hastalarda yaşam kalitesi, özür, fonksiyonel durumlarını belirlemek ve radikülopati varlığının bu parametreler ile ilişkisini belirlemektir. Gereç-Yöntem: SDH’lı, 25- 65 yaş aralığında, en az 8 haftadır ağrısı olan ve motor kaybı olmayan 37 radikülopatili ve 14 radikülopatisi olmayan toplam 51 hasta alınmıştır. Hastaların özür seviyesi boyun özür skalası (BÖS), üst ekstremite ile ilişkili özür seviyesini belirlemek için kol-omuz-el sorunları anketi (DASH), yaşam kalitesini belirlemek için Nottingham Sağlık Profili (NSP), kavrama kuvveti Jamar el dinamometresi ile değerlendirilmiştir.  Gruplar arası fark Mann- Whitney U testi ve parametreler arası korelasyon Spearman testi ile belirlenmiştir. Sonuç: Radikülopati varlığında ait yaşam kalitesi, fonksiyon parametrelerinde değerler daha yüksek ve istatistiksel olarak farklı bulunmuştur (p<0,05). Kavrama kuvveti ve BÖS değerleri gruplar arasında farklı bulunmamıştır(p>0,05). Radikülopatisi olan hastalarda  boyun özür ve fonksiyon parametrelerinin yaşam kalitesi, kavrama kuvveti ve birbirleriyle olan ilişkisi incelendiğinde DASH ile yaşam kalitesi toplam puanı arasında pozitif yönde iyi derecede korelasyon, fiziksel aktivite, sosyal izolasyon ve ağrı parametreleri arasında pozitif yönde orta dereceli korelasyon bulunmuştur (p<0,05). Tartışma: Servikal radikülopati ile yapılan bir çok çalışmada birincil sonuç ölçümü olarak BÖS kullanılmaktadır, fakat üst ekstremite  fonksiyonlarının radikülopatide önemli ve değerlendirilmesi gereken anket olduğu unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Quality Of Life, Disability, Functional Status and Relationship With Radiculopathy In Patients With Cervical Disc Herniation
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: To determine the quality of life, disability, and functional status of patients with cervical disc herniation (CDH) that accompanied with and without radiculopathy and to determine the relationship between parameters and radiculopathy. Material and Methods: Fifty-one patients with CDH between 25 and 65 years, having neck pain at least 8 weeks and without motor loss were participated to the study. Participants allocated into two groups as having radiculopathy (n=37) and without radiculopathy (n=14). Cervical compression and distraction test for radiculopathy existence, Neck Disability Index (NDI) for disability level, Disabilities of the Arm Shoulder and Hand Questionnaire (DASH) for upper extremity related disability, Nottingham Health Profile (NHP) for quality of life with and Jamar hand dynamometer for grip strength were used. Results: Quality of life and upper extremity related disability were higher and different in patients with radiculopathy (p<0.05). There was no difference between groups in terms of grip strength and NDI (p>0.05). There was positive and good correlation between DASH and NHP; positive and moderate correlation between physical activity, social isolation, pain sub-parameter of NHP and DASH in patients with radiculopathy (p<0.05). Conclusion: Patients who had radiculopathy additionally to CDH, quality of life and functional status parameters of upper extremity were found to be more affected than patients without radiculopathy. In patients with radiculopathy, It has been observed that disability might not cause only by neck pain but also by its insufficiency in upper extremity related functional status.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 109
Atıf : 98
2023 Impact/Etki : 0.103
Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi