Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 51
 İndirme 22
Suriyeli Öğrencilerin Eğitiminde Öğretmenlerin Karşılaştıkları Sorunlar
2021
Dergi:  
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Savaş ve yıkımın olduğu bölgelerden göç etmek zorunda kalan çocuklarda yeni geldikleri topluma ve okula uyum problemleriyle birlikte birçok sorun yaşanabilmektedir. Bu öğrencilerin eğitimlerine dair öğretmenlerden görüş alınması ve eğitim ortamlarında yaşadıkları sıkıntıların belirlenmesi, bu sıkıntıların en aza indirilerek okula uyumlarının gerçekleştirilebilmesi açısından önemlidir. Bu araştırmada, Suriyeli öğrencilerin eğitiminde öğretmenlerin karşılaştıkları sorunların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada mevcut durumu tespit etmek amacıyla tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Mardin İlinde, sınıfında Suriyeli öğrenci bulunan 305 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama amacıyla Çelikkol, Karaibrahimoğlu ve Tokgöz (2018) tarafından hazırlanan 33 madde ve 6 alt boyuttan (kültürel farklılık, iletişim, şiddet, eğitim-öğretim, zararlı alışkanlık ve önyargı) oluşan ölçek kullanılmıştır. Ölçme aracından elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak frekans ve yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve tukey testlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre sınıfında Suriyeli öğrenci bulunan öğretmenlerin en fazla karşılaştıkları sorunlar iletişim ve kültürel farklılık alt boyutlarına dayalı sorunlarken en az karşılaşılan sorunlar ise zararlı alışkanlıklar ve ön yargı alt boyutlardaki sorunlar olmaktadır. Bununla birlikte araştırma sonuçlarına demografik özellikler açısından bakıldığında, öğretmenlerin cinsiyet, medeni durum, görev yaptıkları yerleşim yeri ve öğrenim durumları bakımından anlamlı derecede farklılık göstermediği ancak yaş durumuna göre 53 yaş üzerindeki katılımcıların zararlı alışkanlıklar ve ön yargı alt boyutlarında diğer yaş gruplarındaki katılımcılara göre anlamlı düzeyde daha fazla sorun yaşadıkları, hizmet yılı bakımından 11-15 yıl arasındaki katılımcıların iletişim alt boyutunda 16-20 hizmet yılı dönemindeki katılımcılara göre anlamlı derecede daha fazla sorun yaşadıkları, öğretmenlerin görev yaptıkları okul düzeyi olarak ilkokul öğretmenlerinin ve branşları bakımından sınıf öğretmenlerinin şiddet ve ön yargı alt boyutlarında diğer okul düzeyi ve branşlara göre anlamlı seviyede daha fazla sorun yaşadıkları tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The problems teachers face in the education of Syrian students
2021
Yazar:  
Özet:

Children who have been forced to migrate from the areas where war and destruction have a lot of problems with their adaptation to the newly arrived society and school. The opinion of teachers about their education and the determination of the difficulties they experience in the educational environment is important for them to be able to realize their adaptation to the school by minimizing these difficulties. This study aims to identify the problems teachers face in the education of Syrian students. In the study, the scan model was used to identify the current situation. The sample group of the study consists of 305 teachers in the 2018-2019 educational year in Mardin, with Syrian students in their classroom. The study used the scale of 33 articles and 6 sub-dimensions (cultural diversity, communication, violence, education-education, harmful habits and prejudice) prepared by Çelikkol, Karaibrahimoğlu and Tokgöz (2018) for the purpose of data collection. In the analysis of the data obtained from the measurement tool, SPSS 22.0 statistical program used the frequency and percentage, arithmetic average, standard deviation, independent groups t-test, one-way variance analysis (ANOVA) and tukey tests. According to the findings obtained in the study, the problems most faced by teachers with Syrian students in their classroom; the problems based on the subdimensions of communication and cultural diversity, while the least faced are harmful habits and the problems in the subdimensions of pre-justice. However, with regard to the demographic characteristics of the research results, teachers have not shown significant differences in terms of gender, civil status, place of residence and educational conditions, but the age of participants over 53 years of age have significantly more problems than the participants in other age groups in the pre-judicial sub-dimensions, the participants between 11-15 years of service have significantly more problems than the participants in the communication sub-dimensions of 16-20 years of service period, the teachers have experienced significantly more problems than the participants in the school level, the teachers have experienced significantly more problems than the teachers in the school level, the teachers in the school level, the teachers in the school level, the teachers in the school level, the teachers in the school level, the teachers in the school level, the teachers in the school level, the teachers in the school level, the teachers in the school level, the teachers in the school level,

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 391
Atıf : 4.336
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
11/520

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q1
13/239

Filoloji Temel Alanı
Q1
1/84

Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi