Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Erzurum ilinde servikal kanser taramalarında epitelyal hücre anormalliği sıklığı ve ASC-US tanısı alanların kontrol smearlerinin değerlendirilmesi
2016
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi populasyonunda epitelyal hücre anormalliği (EHA) sıklığının ve ASC-US (önemi belirsiz atipik skuamöz hücreler) tanısı alan olguların kontrol servikal smearlerinin (SS) değerlendirilmesi. Gereç-Yöntem: Hastanemiz Patoloji Bölümü’ne 2014 yılı süresince gelen sıvı bazlı sitoloji ve konvansiyonel teknikle incelenen 17586 adet SS retrospektif olarak tarandı. Sonuçlar Bethesda sistemine göre kategorize edildi. ASC-US tanısı alan 345 olgunun kontrol SS alınma süresi ve sonuçları incelendi. Bulgular: Olguların yaş aralığı 20-71, ortalama yaş 46.6±11.54 idi. 413 olguda EHA saptandı (%2.3). Sırasıyla ASC-US %1.9, AGUS (önemi belirsiz atipik glandüler hücreler) %0.17, ASC-H (yüksek grade’li displazi ekarte edilemeyen atipik skuamöz hücreler) %0.12, LSIL (düşük grade'li skuamöz intraepitelyal lezyon) %0.06, HSIL (yüksek grade'li skuamöz intraepitelyal lezyon) %0.02 oranında saptandı. ASC-US tanısı alan 345 olgudan 114’ünde kontrol SS örneklemesi yapıldı. Kontrol olarak alınan SS’ler 0.3(10gün) – 11.2 ay sonra alınmıştı (ortalama 2.8 ay). Kontrol SS sonuçlarında 10 olguda EHA saptandı. 104 olguda (% 91.2) intraepitelyal lezyon yada malignite saptanmadı.. Sonuç: Erzurum ilinde 2014 yılı içerinde incelenen SS’lerdeki EHA oranı %2.3’tür. Bu oran bazı il ve bölgelere göre daha yüksektir. EHA tanısı içerisindesık tanı ASC-US’dir ve oranı % 1.9’dur. Bu oran smear testinin güvenilirliği açısından öngörülen %5 oranından düşüktür. Skuamöz intraepitelyal lezyon (SIL) oranlarımız nispeten düşük seyretse de literatüre yakın oranlardadır. ASC-US tanısı almış 114 olgudan kontrol SS örneklemesi yapılmış ve bunlardan %8.8’inde tekrar EHA saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.226
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi