Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 3
Koroner Arter Baypas Greft Operasyonu ile Antioksidan Olarak Seruloplazminin Enzimatik Aktivitesi Arasındaki İlişki
2021
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Seruloplazmin, kanda bakır taşıyan başlıca proteindir ve demir metabolizmasında da rol oynar. Ayrıca antioksidan aktivitesi birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu çalışmada koroner arter baypas greft operasyonu ile seruloplazminin enzimatik aktivite düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırdık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya koroner arter baypas greft operasyonu geçiren 120 hasta dahil edildi. Periferik kan örnekleri ameliyat öncesi, ameliyat sonrası - kardiyopulmoner baypas öncesi ve sonrası-, ameliyat sonrası 4. saat, 3. gün ve 5. gün alındı. Koroner sinüsten de kardiyopulmoner baypas öncesi ve sonrası kan örnekleri alındı. Seruloplazmin düzeylerinin enzimatik aktivitesi Erel yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Kardiyopulmoner baypas sonrası seruloplazmin düzeylerinin enzimatik aktivitesinde kademeli bir azalma oldu. Postoperatif 4. saat ve 1. gün periferden alınan kan örneklerinde azalma istatistiksel olarak anlamlıydı (p = 0,025). Aktiviteler sırasıyla postoperatif 3. ve 5. günlerde arttı. Koroner sinüs kan örneklerine göre de, kardiyopulmoner baypas sonrası seruloplazmin enzimatik aktivitesinde önemli bir azalma vardı (p = 0.035). Sonuç: Çalışmamız, seruloplazmin enzimatik aktivitesinin preoperatif, peroperatif ve postoperatif düzeylerinde önemli farklılıklar gösterdi. Muhtemelen oksidan aktiviteye yanıt olarak tüketime bağlı olan postoperatif 3. gündeki azalma, kardiyovasküler baypasın oksidatif stresi önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Seruloplazmin enzimatik aktivitesi, kardiyopulmoner baypas ile ilişkili enflamatuar ve oksidatif stresin tepkisini yansıtan parametrelerden biri olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between The Coronary Artery Bypass Graft Operation and The Levels Of Ceruloplasmin Enzymatic Activity As An Antioxidant
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Ceruloplasmin is the major copper-carrying protein in the blood, and in addition plays a role in iron metabolism. Moreover, its antioxidant activity was showed in several studies. In this study, we investigated the relationship between coronary artery bypass graft operation and the levels of ceruloplasmin enzymatic activity. Materials and Methods: The study included 120 patients who underwent coronary artery bypass graft operation. Peripheral blood samples were taken preoperatively, peroperatively –before and after cardiopulmonary bypass-, at postoperative 4th hour, 3rd day and 5th day. Blood samples before and after cardiopulmonary bypass were also taken from the coronary sinus. The enzymatic activity of ceruloplasmin levels were measured by Erel method. Results: There was a gradual decrease in the enzymatic activity of ceruloplasmin levels after cardiopulmonary bypass. In the postoperative 4th hour and the 1st day, reduction was statistically significant in the blood samples taken peripherally (p=0.025). Activities increased in the postoperative 3rd and 5th days, respectively. According to the coronary sinus blood samples, there were also a significant decrease in the enzymatic activity of ceruloplasmin after cardiopulmonary bypass (p=0,035). Conclusions: Our study showed significant differences in preoperative, peroperative and postoperative levels of the enzymatic activity of ceruloplasmin. The reduction in postoperative period during the 3rd day which was probably due to consumption as a respond to oxidant activity, demonstrated that cardiovascular bypass significantly increased oxidative stress. Enzymatic activity of the ceruloplasmin may be one of the parameters that reflect the response of inflammatory and oxidative stress associated with cardiopulmonary bypass.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.169
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi