Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
Evre 3 Derece B Periodontitis Hastalarında Başlangıç Periodontal Tedavinin Tükürük IL-6 ve IL-17 Seviyelerine Etkisi
2023
Dergi:  
European Journal of Research in Dentistry
Yazar:  
DOI:  
10.29228/erd.46
Özet:

Amaç Bu çalışmada Evre 3 Sınıf B periodontitis hastalarında başlangıç periodontal tedavinin klinik parametreler ve tükürük interlökin (IL)-6 ve IL-17 seviyelerine etkisini belirlemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem Çalışma popülasyonunu sistemik sağlıklı, 10 periodontal sağlıklı ve 10 Evre 3 Sınıf B periodontitisli olmak üzere 20 birey oluşturdu. Tüm ağız plak indeks, gingival indeks, sondalama derinliği, sondalamada kanama ve klinik ataşman seviyesi tedavi öncesi ve 3 ay sonrası kaydedildi. Periodontitis grubuna 4 seans başlangıç periodontal tedavi uygulandı. Periodontitisli gruptan tedavi öncesi ve sonrası 3. ayda olmak üzere 2 kez, sağlıklı gruptan ise 1 kez tükürük örnekleri alındı. Bu örneklerdeki IL-6 ve IL-17 seviyeleri sandwich Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi ile tespit edildi. Bulgular Evre 3 Sınıf B periodontitis hastalarının başlangıç klinik parametreleri sağlıklı gruba göre istatistiksel anlamlı yüksek bulundu (p0,05). Periodontitisli hastaların tedavi sonrası tüm parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görüldü (p0,05). Periodontitisli hastaların başlangıç tükürük IL-6 ve IL-17 seviyeleri sağlıklı gruba göre anlamlı derecede yüksek (p0,05) tespit edilirken, tedavi sonrasında her iki biyobelirteç seviyesinde anlamlı azalma görüldü (p0,05). Sonuç Periodontitis hastalarında sağlıklı bireylere göre yüksek tespit edilen tükürük IL-6 ve IL-17 seviyesinin başlangıç periodontal tedavinin olumlu etkisiyle azalması, bu pro-enflamatuvar sitokinlerin periodontal hastalık belirteci olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Initial Periodontal Treatment On Salivary Il-6 and Il-17 Levels In Stage 3 Grade B Periodontitis Patients
2023
Yazar:  
DOI:  
10.29228/erd.46
Özet:

Aim The aim of this study is to establish the effect of initial periodontal treatment on salivary interleukin (IL)-6 and IL-17 levels in Stage 3 Grade B periodontitis patients. Materials and Methods The study population consisted of systemically healthy, 10 periodontally healthy and 10 Stage 3 Grade B periodontitis individuals. Plaque index, gingival index, probing depth, bleeding on probing and clinical attachment levels were recorded before and 3 months after the treatment. Four sessions of initial periodontal treatment was performed to periodontitis patients. Saliva samples were collected before and 3 months after treatment from periodontitis patients and once from healthy group. Salivary IL-6 and IL-17 levels were determined by ELISA. Results At the beginning all clinical parameters were statistically higher in periodontitis group than the healthy group (p0,05). All of the clinical parameters are decreased significantly after treatment in periodontitis group (p0,05). There was a statistically significant decrease in IL-6 and IL-17 level after treatment in Stage 3 Grade B periodontitis group (p0,05). Conclusion The levels of salivary IL-6 and IL-17 which are higher in periodontitis group than healthy individuals decrease by the positive effects of initial periodontal treatment. This finding suggests that IL-6 and IL-17 can be used as markers for periodontal disease.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










European Journal of Research in Dentistry

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 128
Atıf : 30
European Journal of Research in Dentistry