Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 415
 İndirme 17
Tiebout Hipotezi Çerçevesinde Yerel Mali Değişkenlerin Mekânsal Tercihe Etkisi: Türkiye Örneği
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Yerel kamusal mal ve hizmetlerin hangi yönetim düzeyi tarafından ve ne miktarda sunulması gerektiği tartışması, yerel yönetimler maliyesinin önemli kuramsal konularından biri olmuştur. Kaynak tahsisinde etkinliğin sağlanması konusunda yerel yönetimlerin önemli bir görevi olduğunu açıklayan hipotezlerin başında Tiebut modeli gelmektedir. Tiebout modeli, tüketici-seçmenlerin hareketli olduğu ve tam bilgiye sahip olduğu ön varsayımından hareketle, bu bireylerin yerel kamusal mal ve hizmetler konusunda tüketim kalıplarını en iyi yansıtan topluluklara taşınacaklarını ve bu taşınma eyleminin her topluluk optimal büyüklüğe ulaşana kadar gerçekleşeceğini öne sürmektedir. Böylece model, yerel hizmetlerin özel piyasa benzeri bir mekanizmayla etkin kaynak tahsisini sağlayacağı sonucuna varmaktadır. Tiebout modeli, yerel mali değişkenlerin mekansal tercihlere etkisi, bireylerin kamusal hizmet tercihleri, iç göç motifi, konut fiyatları ve verginin kapitalizasyonu gibi birçok farklı konunun ampirik olarak ölçülmesine kaynaklık etmektedir. Bu çalışmanın da amacı, yerel mali değişkenler ile yerleşim yeri tercihleri arasındaki ilişkiyi Tiebout modeli çerçevesinde test etmektir. Bu nedenle çalışma, Türkiye’de 81 il düzeyinde 2008-2017 dönemi için panel veri tekniklerinden faydalanarak yerel mali, iktisadi ve sosyal değişkenlerin mekânsal tercihe (net göç hızına) olan etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Analizde net göç hızının, kişi başı yerel vergi geliri, kişi başı yerel harcama ve suç oranı ile negatif, kişi başı yerel GSYH ile pozitif bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiş ve yerel vergi gelirleri açısından Tiebout modelini doğrulayan bir sonuç elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact of Local Preference of Local Financial Variables in the framework of Tiebout Hypothesis: An Example of Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

The discussion of what level of management and how much local public goods and services should be provided has become one of the important theoretical issues of local governments’ finance. The Tiebut model comes at the beginning of the hypotheses that explain that the local governments have an important role in providing efficiency in resource allocation. The Tiebout model is based on the presumption that consumer voters are moving and have full knowledge, suggesting that these individuals will transfer their consumption patterns in local public goods and services to communities that best reflect their consumption patterns and that this move will take place until each community reaches the optimal size. The model thus concludes that local services will provide effective resource allocation with a mechanism similar to the private market. The Tiebout model leads to the empirical measurement of many different topics, such as the impact of local financial variables on spatial preferences, individual public service preferences, domestic immigration motivation, housing prices and tax capitalization. The aim of this study is also to test the relationship between local financial variables and settlement preferences within the Tiebout model. Therefore, the study aims to analyze the effects of local financial, economic and social variables on the spatial preference (net migration rate) by taking advantage of panel data techniques for the 2008-2017 period at the 81 province level in Turkey. The analysis found that the net immigration rate, the local tax income per person, the local spending per person and the crime rate have a negative, positive relationship with the local GDP per person and a conclusion that confirmed the Tiebout model in terms of local tax income.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 392
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics