Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 6
Çocuklarda ameliyat öncesi hemşire tarafından verilen destekleyici eğitimin ameliyat sonrası ağrı düzeyine etkisi
2006
Dergi:  
Çocuk Cerrahisi Dergisi
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Araştırma, 2-12 yaş grubu çocuklar arasında ameliyat öncesi hemşire tarafından verilen destekleyici eğitimin ameliyat sonrası ağrı düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu araştırma, Dr Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinde yapılmıştır. Araştırma, akut appendisit ve inguinal herni nedeniyle opere edilecek 78 çocuk ile yürütülmüştür. Bu çocukların 38 (% 49)'i inguinal herni nedeniyle, 40 (% 51)'i akut apendisit nedeniyle ameliyat edilmiştir. Ailelerinden yazılı izin alınarak ameliyattan önce çocuklara, niçin ameliyat olacağı, ameliyatı nerede olacağı, ameliyata niye yalnız gitmesi gerektiği, ameliyat sırasında neler hissedeceği, ameliyat sonrasında nerede kalacağı ve ailesini ne zaman görebileceği anlatılmış, çeşitli resimler gösterilmiş, oyuncaklar ve maket üzerine maske, bone ve yeşil gömlek giydirilmiş, maske ve boneyi kendiside takarak "role play" yapılmıştır. Bu destekleyici eğitim programıyla ameliyat hazırlığı yapılmayıp, hastanenin rutin ameliyat hazırlığı uygulanan çocuklar kontrol grubunu oluşturmuştur. Grupları; cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve tanı özellikleri yönünden eşlenmiş çocuklar oluşturmuştur (N=78). Çocukların ameliyat sonrası ağrı düzeyleri FLACC (Face, Leg, Activity, Cry, Consolability) ağrı skalası ile değerlendirilmiştir. BULGULAR: Veriler değerlendirildiğinde, bilgilendirilerek ameliyata hazırlanan çocukların ağrı düzeylerinde aynı program uygulanmadan ameliyat geçiren çocukların postoperatif ağrı düzeyleri arasında anlamlı fark ortaya çıkmış, medikal donanım araçlarını kullanarak ve destekleyici bilgilendirme ile çocuklara eğitim vermenin ağrıyı azalttığı saptanmıştır. TARTIŞMA ve SONUÇ: Araştırmanın sonuçları ışığında, uygulanan cerrahi girişimler ağrıya neden olmaktadır ve ameliyat öncesi çocuğa ve ailesine ameliyat hakkında çocuğun gelişim dönemine uygun materyal kullanarak eğitim vermek çocuğun ameliyat sonrası ağrısını azaltmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Çocuk Cerrahisi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 54
Atıf : 5
2023 Impact/Etki : 0.023
Çocuk Cerrahisi Dergisi