Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
Duygu düzenleme stratejilerinin obsesif kompulsif bozukluk ile ilişkisi: Deneysel bir çalışma
2024
Dergi:  
Klinik Psikoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Duygu düzenleme ve obsesif kompulsif bozukluk belirti düzeyi arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaların alanyazında kısıtlı olması nedeniyle mevcut çalışmada duygu düzenleme stratejilerinin obsesif kompulsif bozukluk belirti düzeyindeki rolü deneysel bir yöntem ile incelenmiştir. Mevcut çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada katılımcıların obsesif kompulsif bozukluk belirti düzeyini belirlemek amacıyla bir tarama çalışması yürütülmüştür. İkinci aşamada ise tiksinme duygusunu tetikleyen bir senaryo katılımcılara sunulmuş ve katılımcılardan hem senaryo öncesinde hem de senaryo sonrasında Duygu Düzenleme Ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Araştırma örneklemi 328 üniversite öğrencisinden oluşmuştur. Senaryo öncesinde ve sonrasında elde edilen bulgular, obsesif kompulsif bozukluk belirti düzeyi yüksek olan grubun düşük olan grup ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha yüksek “bastırma” stratejisi kullandığına işaret etmiştir. Senaryo öncesi puanlarda, “bilişsel yeniden değerlendirme” duygu düzenleme stratejisi obsesif kompulsif bozukluk belirti düzeyi yüksek olan grupta anlamlı olarak daha düşük düzeyde olmasına rağmen senaryo sonrası puanlarda gruplar arası anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bununla birlikte, senaryo öncesinde katılımcılara Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği verilmiştir. Obsesif kompulsif bozukluk belirti düzeyi yüksek olan grubun düşük gruba kıyasla Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeğinin tüm alt boyut puanlarında daha fazla duygu düzenleme güçlüğü rapor ettiği anlaşılmıştır. Diğer yandan, regresyon analizinden elde edilen bulgular obsesif kompulsif bozukluk belirtilerini yalnızca dürtü kontrolü ve uygun duygu düzenleme stratejisini seçebilmeye ilişkin alt boyut puanlarının anlamlı olarak yordadığına işaret etmiştir. Buna göre, duygu düzenlemede dürtü kontrolüne ve uygun bir duygu düzenleme stratejisi seçebilmeye ilişkin güçlük arttıkça obsesif kompulsif bozukluk belirtileri artış göstermiştir. Çalışma bulguları ilgili alanyazın eşliğinde tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Emotion Regulation Strategies and Obsessive-compulsive Disorder: An Experimental Study
2024
Yazar:  
Özet:

Due to the limited number of studies in the literature conducted to examine the relationship between emotion regulation strategies and the obsessive-compulsive disorder symptoms, the current study aimed at examining the role of emotion regulation strategies in obsessive compulsive disorder via an experimental design. The study consisted of two stages. In the first stage, the aim was to determine the participants’ symptom severity of obsessive-compulsive disorder. In the second stage, the participants were presented with a scenario that triggered the feeling of disgust, and the “Emotion Regulation Scale” was given to the participants before and after the scenario. The sample consisted of 328 university students. Findings indicated that the group with severe symptoms used significantly more “the suppression strategies” compared to the group with less severe symptoms. The use of “the cognitive reappraisal strategy” was significantly low in the group with severe symptoms before the scenario was given. However, the difference between these groups after the scenario was not found to be significant. Furthermore, it was found that the participants with severe obsessive-compulsive symptoms experienced more difficulty in emotion regulation than the group with less severe symptoms in all the sub-dimensions of the “Difficulties in Emotion Regulation Scale.” On the other hand, according to the regression analysis, only the sub-dimensions concerning the impulse control and the ability to choose appropriate emotion regulation strategy predicted obsessive-compulsive disorder. As the symptom severity in obsessive-compulsive disorder intensified, more difficulties in emotion regulation were observed. Findings regarding the current study are presented in the discussion section.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Klinik Psikoloji Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 107
Klinik Psikoloji Dergisi