Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Salisilik Asit ile Priming Uygulamasının Acı Fiğ'ın (Vicia ervilia L.) Çimlenmesi ve Fizyolojik Özellikleri Üzerine Tuzluluk Etkilerinin Azaltılması
2021
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tuzluluk, bitkilerin büyümesini ve verimi etkileyen en önemli çevresel streslerden biridir. Salisilik asitin (SA), tuzluluğa maruz kalan acı fiğin (Vicia ervilia L.), çimlenmesi, fide gelişimi ve bazı fizyolojik özellikleri üzerindeki etkisi, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme modeline göre üç tekerrürlü olarak incelenmiştir. Çalışmada uygulamalar; 0, 50 ve 100 mM'lik üç seviyede tuzluluktan ve 0, 0.1 ve 0.2 mM'lik üç dozda SA priming uygulamasından oluşmuştur. Sonuçlar, tuzluluk arttıkça çimlenme ve ilgili özelliklerin, fide büyümesinin ve Hill reaksiyon hızının azaldığını, ancak ortalama çimlenme süresinin ve hücre hasarının arttığını göstermiştir. SA’nın 0.1 ve 0.2 mM uygulamaları, kontrole kıyasla bu parametreleri iyileştirmiştir. Tuzluluğun 50 ve 100 mM’lık ve SA’nın 0.2 ve 0.1 mM'lik seviyeleri çimlenme parametreleri ve bitki büyümesi üzerinde en güçlü etkiyi sağlamıştır. 100 mM tuzluluk seviyesinde, 0.2 mM'lik SA oranı, yaprak nispi su içeriği, fide taze ağırlığı, kök ve gövde uzunluğu, kök ve gövde taze ağırlığı üzerinde daha etkili olmuştur. Farklı tuzluluk seviyelerinde 0.2 mM SA, Hill reaksiyon hızını ve acı fiğin hücre hasarını arttırmıştır. Tuzluluk stresi altında SA uygulaması, acı fiğin çimlenme parametrelerinin, fide gelişiminin ve fizyolojik özelliklerinin iyileştirilmesi bakımından önerilebilir

Anahtar Kelimeler:

Mitigation Of Salinity Effects By Salicylic Acid Priming On Germination and Physiological Characteristics Of Bitter Vetch (vicia Ervilia L.)
2021
Yazar:  
Özet:

Salinity is one of the most important environmental stresses affecting the growth and yield of the plants. The effect of salicylic acid (SA) on growth, germination, and some physiological traits of bitter vetch (Vicia ervilia L.) exposed to salinity was studied in a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. The experimental treatments were composed of salinity at three levels of 0, 50 and 100 mM and SA priming at three rates of 0, 0.1 and 0.2 mM. The results showed that as salinity was increased, germination and the related traits, seedling growth, and the Hill reaction rate were declined, but mean germination time and cell death were increased. SA application at the rates of 0.1 and 0.2 mM improved these parameters as compared to control. At the salinity levels of 50 and 100 mM, SA rates of 0.2 and 0.1 mM imposed the strongest effect on germination parameters and plant growth. At the salinity level of 100 mM, SA rate of 0.2 mM was more effective on leaf relative water content, seedling fresh weight, root and stem length, and root and stem fresh weight. At different levels of salinity, 0.2 mM SA increased the Hill reaction rate and cell death of bitter vetch. The application of SA under salinity stress for improvement of germination parameters, seedling growth, and physiological traits of bitter vetch could be recommended.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.692
2023 Impact/Etki : 0.344
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi