Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
DETERMINATION OF THE OTTOMAN-POLISH BORDERS ACCORDING TO THE TREATY OF KARLOWITZ, pp. 221-235
2022
Dergi:  
Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD)
Yazar:  
Özet:

İki devlet arasındaki toprakları ayıran sınırlar, devletlerarası ilişkilerin yürütülmesinde çok önemlidir. Nitekim devletler arasındaki sınır anlaşmazlıkları şiddetli çatışmalara neden olabilir. Bu nedenle tarihsel süreç içerisinde devletler arasındaki sınırların belirlenmesine yönelik çeşitli yaklaşımlar geliştirilmiş ve yaygınlaştırılmıştır. Tarihin en önemli imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, kuruluşundan bu yana sınırlarını belirlemede çeşitli yöntemler kullanmıştır. Dönemsel olarak değişen bu yöntemler, devletlerle sınır çizmeye yönelik antlaşma hükümlerine ve bölgenin coğrafi özelliklerine uygun olarak tasarlanmaktadır. Aynı zamanda diplomatik bir konu olan sınır belirleme usullerinin içeriği ve uygulanması, iki devlet arasındaki sürecin anlaşılması açısından elzemdir. Makale, Osmanlı İmparatorluğu’nun sınır belirleme süreçlerini somut bir örnek üzerinden göstermek için Karlofça Antlaşması ile değiştirilen Osmanlı-Lehistan sınırlarına odaklanmıştır. Antlaşma ile Osmanlı İmparatorluğu tarihinde ilk kez büyük ölçekli toprakları kaybederek Ukrayna ve Podolya’yı Lehistan-Litvanya Birliği’ne bırakmak zorunda kaldı. Antlaşmanın imzalanmasının ardından, her iki tarafça atanan sınır belirleme komisyonları aracılığıyla anlaşmayla oluşturulan yeni sınırların kesinleştirilmesine yönelik çalışmalar başladı. Müzakerelerin ardından yeni sınır çizgisi belirlendi ve kesinleşti. Bu bağlamda araştırma, Lehistan ile Karlofça Antlaşması’nda imzalanan 11 madde sonrasında değişen Osmanlı-Lehistan sınırlarının nasıl belirlendiğine ilişkin sorulara yanıt vermeyi amaçlamaktadır. Buna göre taraflar arasındaki sınırların belirlenmesinde uygulanan ilkeler ve anlaşma sonrasında oluşan yeni sınırların tespiti ve değerlendirilmesi çalışmanın temel problemini oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

DETERMINATION OF THE OTTOMAN-POLISH BORDERS ACCORDING TO THE TREATY OF KARLOWITZ, pp. 221-235
2022
Yazar:  
Özet:

The boundaries that separate the territories between the two states are very important in the implementation of inter-government relations. In fact, border disputes between states can lead to severe conflicts. Therefore, in the historical process, various approaches to the determination of boundaries between states have been developed and spread. The Ottoman Empire, one of the most important empires in history, has since its establishment used various methods to determine its boundaries. These methods, which change periodically, are designed in accordance with the provisions of the treaty to draw borders with the states and the geographical characteristics of the region. The content and implementation of the border determination procedures, which is also a diplomatic matter, is the element in terms of understanding the process between the two states. The article focuses on the Ottoman-Lehistan borders modified by the Charloff Treaty to show the Ottoman Empire’s border determination processes through a concrete example. With the treaty, the Ottoman Empire for the first time in history was forced to leave Ukraine and Podolia into the Liechtenstein-Lithuanian Union, losing large-scale territories. After the agreement was signed, the efforts to establish the new boundaries established by the agreement began through the border determination committees appointed by both parties. After the negotiations, a new border line was established and established. In this context, the research aims to answer questions about how the Ottoman-Lehistan borders are determined following the 11 articles signed in the Lehistan and Karlofça Treaty. Accordingly, the principles applied in the determination of the boundaries between the parties and the identification and evaluation of the new boundaries formed after the agreement are the main problem of the work.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD)

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 159
Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD)