Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Klinik Çalışma Bir Merkezde Tiroid Papiller Mikrokarsinom Görülme Sıklığı ve Ameliyat Öncesi Tetkiklerin Tanısınal Değeri
2009
Dergi:  
Diyaliz, Transplantasyon ve Yanık
Yazar:  
Özet:

Amaç: Merkezimizde yapılan tiroidektomilerde papiller mikrokarsinom oranını saptamak ve ameliyat öncesi incelemelerin papiller mikrokarsinom tanısındaki değerini araştırmaktı. Materyal ve Metod: Tiroidektomi yapılan 272 hastanın dosyaları geriye dönük incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, tanı, sintigrafi bulguları, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (TİİAB) sonuçları, frozen inceleme, ameliyat tipi ve patoloji sonuçları kaydedildi. Ayrıca malignite saptanan hastalarda tümör cinsi, tümör multisentrisitesi, multifokalitesi ve yapılan ek tedaviler kaydedildi. Sonuçlar: Hastaların 229’u kadın (%84,2) 43’ü erkek (%15,8) ve yaşları 16–77 (44,6±12,1) arasındaydı. Ameliyat endikasyonları; TİİAB sitolojik incelemesinde malignite tanısı veya şüphesi olması, bası belirtileri, hipertiroidi ve kozmetik nedenlerdi. Hastaların 107’sinde (%39,4) ameliyat öncesi malignite veya malignite şüphesi saptandı. Ameliyat sonrası patolojik incelemede 67 (%24,6) hastada malignite bulundu, bunların 33’ü (%12,1) papiller mikrokarsinomdu. Malignite oranı multinodüler guatrda %29 (20/138’i papiller mikrokarsinom), nodül saptanan Graves hastalarında %27,3 (2/11’i papiller mikrokarsinom), toksik multinodüler guatrda %20,4 (6/59’u papiller mikrokarsinom), ötiroid nodüler guatrda %28,2 (5/39’u papiller mikrokarsinom) olarak bulundu. Nodül olmayan Graves hastalarında ve toksik nodüler guatrda maligniteye rastlanılmadı. TİİAB sitolojisi papiller mikrokarsinom vakalarının 16’sında şüpheli, sadece 1’inde maligndi. Frozen inceleme sadece 1 papiller mikrokarsinom vakasında malignite tanısı koydurdu. TİİAB sitolojisi 1 cm’in üstündeki tiroid malignitelerinde ise 22 hastada şüpheli, 10 hastada malign, 2 vakada benigndi. 1 cm’in üstündeki tiroid malignitelerinde frozen inceleme ile 13 hasta karsinom tanısı aldı. 1 cm’in üstündeki tiroid malignitelerinde TİİAB sitolojisinin ve frozen incelemenin malignite tanısında belirleyici olduğu, papiller mikrokarsinom vakalarında ise ameliyat öncesi ve sırasındaki incelemelerin malignite tanısı açısından yararlı olmadığı görüldü. Tiroid karsinomlarının %79,5’u papiller karsinomdu. Tümör multisentrisitesi ve multifokalitesi açısından tiroid karsinomları ile papiller mikrokarsinomlar arasında fark bulunmadı. Yorum: Bu seride tiroid karsinomları ile papiller mikrokarsinom sayılarının yakın oranda çıkması 1 cm’in altındaki nodüllere de ultrasonografi eşliğinde biyopsi yapılması gereğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Diyaliz, Transplantasyon ve Yanık

Dergi Türü :   other

Diyaliz, Transplantasyon ve Yanık