User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 5
Klinik Çalışma Bir Merkezde Tiroid Papiller Mikrokarsinom Görülme Sıklığı ve Ameliyat Öncesi Tetkiklerin Tanısınal Değeri
2009
Journal:  
Diyaliz, Transplantasyon ve Yanık
Author:  
Abstract:

Amaç: Merkezimizde yapılan tiroidektomilerde papiller mikrokarsinom oranını saptamak ve ameliyat öncesi incelemelerin papiller mikrokarsinom tanısındaki değerini araştırmaktı. Materyal ve Metod: Tiroidektomi yapılan 272 hastanın dosyaları geriye dönük incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, tanı, sintigrafi bulguları, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (TİİAB) sonuçları, frozen inceleme, ameliyat tipi ve patoloji sonuçları kaydedildi. Ayrıca malignite saptanan hastalarda tümör cinsi, tümör multisentrisitesi, multifokalitesi ve yapılan ek tedaviler kaydedildi. Sonuçlar: Hastaların 229’u kadın (%84,2) 43’ü erkek (%15,8) ve yaşları 16–77 (44,6±12,1) arasındaydı. Ameliyat endikasyonları; TİİAB sitolojik incelemesinde malignite tanısı veya şüphesi olması, bası belirtileri, hipertiroidi ve kozmetik nedenlerdi. Hastaların 107’sinde (%39,4) ameliyat öncesi malignite veya malignite şüphesi saptandı. Ameliyat sonrası patolojik incelemede 67 (%24,6) hastada malignite bulundu, bunların 33’ü (%12,1) papiller mikrokarsinomdu. Malignite oranı multinodüler guatrda %29 (20/138’i papiller mikrokarsinom), nodül saptanan Graves hastalarında %27,3 (2/11’i papiller mikrokarsinom), toksik multinodüler guatrda %20,4 (6/59’u papiller mikrokarsinom), ötiroid nodüler guatrda %28,2 (5/39’u papiller mikrokarsinom) olarak bulundu. Nodül olmayan Graves hastalarında ve toksik nodüler guatrda maligniteye rastlanılmadı. TİİAB sitolojisi papiller mikrokarsinom vakalarının 16’sında şüpheli, sadece 1’inde maligndi. Frozen inceleme sadece 1 papiller mikrokarsinom vakasında malignite tanısı koydurdu. TİİAB sitolojisi 1 cm’in üstündeki tiroid malignitelerinde ise 22 hastada şüpheli, 10 hastada malign, 2 vakada benigndi. 1 cm’in üstündeki tiroid malignitelerinde frozen inceleme ile 13 hasta karsinom tanısı aldı. 1 cm’in üstündeki tiroid malignitelerinde TİİAB sitolojisinin ve frozen incelemenin malignite tanısında belirleyici olduğu, papiller mikrokarsinom vakalarında ise ameliyat öncesi ve sırasındaki incelemelerin malignite tanısı açısından yararlı olmadığı görüldü. Tiroid karsinomlarının %79,5’u papiller karsinomdu. Tümör multisentrisitesi ve multifokalitesi açısından tiroid karsinomları ile papiller mikrokarsinomlar arasında fark bulunmadı. Yorum: Bu seride tiroid karsinomları ile papiller mikrokarsinom sayılarının yakın oranda çıkması 1 cm’in altındaki nodüllere de ultrasonografi eşliğinde biyopsi yapılması gereğini düşündürmektedir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Diyaliz, Transplantasyon ve Yanık

Journal Type :   other

Diyaliz, Transplantasyon ve Yanık