Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Eğitim Kendini Gerçekleştirmeyi Destekliyor Mu? Üniversite Öğrencilerinin Görüşleri
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Kendini gerçekleştirme eğitim ve rehberlik ve psikolojik danışma alanları için önemli kavramlarden birisidir. Bu kavram ilk olarak Goldstein tarafından ifade edilmiş ve daha sonra Maslow tarafından motivasyon teorisinin bir parçası olarak tanımlanmıştır. Eğitim sürecinde bireylerin potansiyellerinin ortaya çıkarılması eğitimin amaçlarından birisi olarak ifade edilmektedir. Eğitim uygulamalarının bireylerin potansiyellerinin ortaya çıkarmada katkısının incelenmesi, eğitimin değerlendirilmesi konusunda önemli bilgiler verecektir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin eğitimin kendini gerçekleştirmeyi destekleyip desteklemediğine, kendini gerçekleştirme önündeki engellerin nasıl aşılabileceğine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan durum çalışması deseninde gerçekleştirilmiştir. Çalışma gurubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma gurubu Gazi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinde 2017/2018 eğitim öğretim yılında eğitim alan 66 öğrenciden oluşturulmuştur. Veriler görüşme yöntemi ile toplanmış ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, çalışma gurubundaki öğrencilerin önemli bir bölümü eğitimin kendini gerçekleştirmeyi desteklemediğini belirtmişlerdir. Bunun nedenleri olarak; öğrenciler eğitim sisteminin ezbere dayalı ve öğretmen merkezli olması, yaratıcı ve özgür düşünmeyi destekmememesi, teorik ve rekabete dayalı olmasını göstermişlerdir. Ayrıca eğitimin bireysel farklılıkları desteklemediğini, tek tip birey yetiştirme eğiliminde olduğunu, siyasetin eğitimi etkilediğini, eğitim sisteminin sık sık değiştiğini ve tek önem verilen şeyin akademik gelişim olduğunu ifade etmişlerdir. Bu engellerin aşılmasında ise kendine inanma, güvenme, azimli olma, kendini motive etme gibi stratejileri vurgulamışlardır.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.127
Turkish Studies Educational Sciences