Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
ÜRETİCİ FİYATLARININ TÜKETİCİ FİYATLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DEN KANITLAR
2022
Dergi:  
Abant Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada ÜFE ve TÜFE arasında nedensellik ve eşbütünleşme ilişki 2005-2021 yılları arasında aylık veriler kullanarak Türkiye özelinde incelenmiştir. Bu amaçla ARDL sınır testi, Granger testi ve Toda-Yamamoto testi yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, ÜFE ve TÜFE arasında oldukça güçlü bir eşbütünleşme ilişkisi vardır ve seriler birlikte hareket etmektedir. Öyle ki, uzun dönemde ÜFE’de meydana gelen %1’lik bir artışın TÜFE’de yaklaşık %1.1 oranında bir artışa yol açtığı görülmektedir. Son olarak standart Granger ve Toda-Yamamoto testlerine göre ÜFE’den TÜFE’ye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi vardır. Bu sonuçlar Türkiye’de ÜFE’nin, TÜFE’nin önemli bir belirleyicisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu sonuçlara göre enflasyon hedeflemesi programının sürdürülebilmesi için ÜFE’den TÜFE’ye geçişi sağlayan maliyet itici etkenlerin dikkate alınması önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Producer Pri̇ces On Consumer Pri̇ces: Evi̇dences From Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, the causality and cointegration relationship between PPI and CPI was examined in Turkey, using monthly data between the years 2005-2021. For this purpose, ARDL bounds test, Granger test and Toda-Yamamoto Granger causality test methods were used. According to the results of the analysis, there is a very strong cointegration relationship between PPI and CPI and the series move together. In fact, it is seen that a 1% increase in PPI in the long term leads to an increase of approximately 1.1% in CPI. Finally, according to the standard Granger and Toda-Yamamoto tests, there is a unidirectional causality relationship from PPI to CPI. These results show that PPI is an important determinant of CPI ib Turkey. In addition, according to these results, it is very important to consider the cost push factors that enable the transition from PPI to CPI in order to maintain the inflation targeting program.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Abant Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 685
Atıf : 4.308
Abant Sosyal Bilimler Dergisi