Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 32
 İndirme 6
Korkuteli yöresi düğün geleneklerinin müzik folkloru açısından incelenmesi
2023
Dergi:  
Rast Müzikoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Korkuteli yöresi düğün geleneklerinin müzik folkloru açısından sunulduğu bu çalışmada, yöreye özgü kültürel dokuların öne çıkarılması, toplanan verilerin yazılı dokümanlara dönüştürülerek sonraki çalışmalara kaynaklık etmesi üzerine odaklanılmıştır. Bu çalışmada, Korkuteli yöresinde geleneksel anlayışlarla günümüze kadar gelmiş, özellikle elektriğin ve teknolojik imkânların sınırlı olduğu ya da yeni yeni kullanılmaya başlandığı dönemleri (1970-1980’li yıllar) kapsayan düğün örf ve adetlerinin birinci ağızdan yansıtılması amaçlanmıştır. İlgili veriler yöredeki kaynak kişilerle yapılan görüşmelerden ve elde edilen dokümanlardan yararlanılarak oluşturulmuştur. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ve kültür analizi (etnografi/ etnografya) modeliyle desenlenen bu çalışmanın verileri betimsel analiz yapılarak çözümlenmiştir. Yöredeki düğünler; düğün öncesi, düğün süreci ve düğün sonrası olmak üzere üç aşamada değerlendirilmiş, düğün öncesi süreçte; kız isteme, dürü, oku/davetiye, düğün sürecinde; tongavut/ tartala, keşkek dövme, yuka ağzı, ıspa/ıspayı/ispahi ve düğünlerde oynanan oyunlar, çeyizaltı, maşala, güreş, kına, yas etme, kız alma (gelin alma), düğün sonrasında ise gelin yüzü yapıldığı belirlenmiştir. Geleneksel düğünler cuma, cumartesi ve pazar ya da salı, çarşamba ve perşembe olmak üzere üç gün yapılmakta, düğün öncesi hazırlıklar ve düğün sonrası yapılan ritüellerle süreç beş günü bulabilmektedir. Korkuteli’ne ait TRT Türk halk müziği arşivine kayıtlı dokuz türkü, Gülizar, Hicaz, Hüseyni, Uşşak ve Zirgüleli Hicaz olmak üzere beş farklı makam dizisi ile benzerlik göstermektedir ve kullanım sıklığı bakımından en yaygın görülen Gülizar makamı dizisidir. Türkülerde 2/4, 4/4, 6/2-9/2, 9/4, 7/8 ve 9/8 olmak üzere altı farklı ölçü sayısı kullanılmıştır ve bu ölçülerden en yaygını 9/8’dir. Türküler dört farklı ses sınırında görülmüştür ve ezgiler çoğunlukla sekiz ve dokuz ses sınırındadır. Türkülerin temaları çoğunlukla aşk- sevda ve gurbettir. Yörede, gelin olurken söylenen ve ölenin arkasından söylenen olmak üzere, kadınlar tarafından iki türlü ağıt yakılmaktadır. Ağıtların ritmik ve melodik bir yürüyüşü yoktur ve ağlama biçiminde söylenmektedir. Geleneksel kına ve düğünlerde kadın icracılar bakır leğen, erkek icracılar davul, zurna ve bağlama çalmaktadır. Sonuç olarak, Korkuteli yöresinde 1970-1980’li yıllardan günümüze kadar ulaşan bir zaman diliminde, geleneksel düğün adetleri ile müziklerinin belgelendirildiği ve bu bağlamda yöreye özgü dönemsel kültürel dokuların anlatıldığı, daha sonraki alan araştırmalarına kaynak olma niteliğinde bir çalışma sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of The Wedding Traditions Of Korkuteli Region In Terms Of Music Folklore
2023
Yazar:  
Özet:

This study, which presents traditional wedding customs and music practices in the district of Korkuteli in Antalya province, focuses on highlighting the distinctive cultural fabrics of the region and transforming the collected data into written documents for future reference. The aim is to reflect the traditional beliefs and wedding customs of Antalya's Korkuteli district from first-hand sources, especially in the period of 1970-1980 when electricity and technological resources were limited or just beginning to be used. The data was generated by interviewing local sources and using available documents. The study, designed using qualitative research methods such as case study and cultural analysis (ethnography), was analyzed using descriptive analysis. The weddings in the region were evaluated in three stages: before the wedding, during the wedding, and after the wedding. The wedding preparations involved the girl's asking, gift-giving, and invitations. During the wedding, activities such as preparing the bride, making keşkek, playing games, and mourning were carried out. After the wedding, the bride's face was revealed. Traditional weddings can last up to five days, including preparations before the wedding and rituals after the wedding, and are held on Friday, Saturday, or Sunday. The archive of TRT Türk folk music belonging to Korkuteli contains nine Turkish songs that show similarity with five different modes, including Gülizar, Hicaz, Hüseyni, Uşşak, and Zirgüleli Hicaz. The most widely seen mode is the Gülizar mode in terms of usage frequency. Six different measure numbers, 2/4, 4/4, 6/2-9/2, 9/4, 7/8, and 9/8, have been used in the songs, and the most common one is 9/8. The songs have been seen in four different vocal ranges, and the melodies are mostly in eight and nine vocal ranges. The themes of the songs are mostly love and exile. In the region, two types of mourning songs are sung by women, one is sung when the bride is getting married and the other is sung after the death. The mourning songs do not have a rhythmic and melodic flow and are sung in a wailing form. During traditional henna and weddings, women performers play the copper tray, and men performers play the drum, zurna, and bağlama. In conclusion, a study has been produced that documents the traditional wedding customs and music practices from the 1970-1980s to present day in Antalya province, Korkuteli district, and reveals the unique cultural fabrics of the region, which can be a source for further studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Rast Müzikoloji Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 18
2023 Impact/Etki : 0.029
Rast Müzikoloji Dergisi