Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 3
Fibromiyalji Sendromlu Kadınlarda Temporomandibular Eklem Disfonksiyonu Bruksizm Varlığı, Depresyon ve Anksiyete Düzeyinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, fibromiyalji sendromlu (FMS) kadınlarda, temporomandibular eklem (TME) disfonksiyonu ve bruksizm sıklığını tespit etmek, anksiyete ve depresyon düzeyini belirlemek ve bu sonuçları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya, FMS tanısı konan 117 kadın hasta ve 48 sağlıklı kadın dâhil edildi. Katılımcıların maksimum ağız açıklığı ve klik sesinin varlığı veya yokluğu kaydedildi. Katılımcılara TME disfonksiyonu sınıflaması için Fonseca anketi, anksiyete ve depresyon riskini belirlemek için Hastane Anksiyete ve Depresyon (HAD) Ölçeği, bruksizm tanısı için bruksizm değerlendirme anketi ve FMS’li hastalarda fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi durumunu değerlendirme amacıyla Fibromiyalji Etki Anketi dolduruldu. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu, klik varlığı yönünden karşılaştırıldığında hasta grubunda hem ağzı açarken hem de kapatırken, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla klik olduğu tespit edildi (p=0,001, p=0,001). Fonseca anketi, puana göre sınıflandırıldığında hasta grubunda; hafif, orta ve şiddetli TME disfonksiyonu kontrol grubuna göre daha fazla olduğu görüldü (p=0,035). İki grup HAD-depresyon ve HAD-anksiyete skorlarına göre karşılaştırıldığında, hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derece daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0,003, p<0,001). Bruksizm değerlendirme anketi sonuçlarına göre hasta grubunda 65 (%55,5) kişide, kontrol grubunda ise 10 (%20,8) kişide bruksizm tespit edildi. Sonuç: FMS, TME disfonksiyonu ve bruksizmin aynı hasta grubunda bir arada görülme ihtimali olduğu açıktır. Hastaların artmış anksiyete ve depresyon seviyeleri, fizik muayenede klik varlığı bu birliktelik ihtimalini artırabilir.

Anahtar Kelimeler:

In women with fibromyalgia syndrome, temporomandibular joint dysfunction Presence of bruxism, assessment of depression and anxiety levels
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to detect temporomandibular joint dysfunction (TME) and the frequency of bruxism in women with fibromyalgia syndrome (FMS), to determine the level of anxiety and depression and to compare these results with a healthy control group. Tools and Methods: This study included 117 women diagnosed with FMS and 48 healthy women. The maximum mouth openness and the presence or absence of the click voice of the participants were recorded. The Fonseca survey for the TME disfunction classification for participants, the Hospital Anxiety and Depression (HAD) Scale for the determination of the risk of anxiety and depression, the Bruksism Assessment Survey for the diagnosis of bruksism and the FMS Fibromyalgia Effect Survey for the purpose of assessing the functional state and quality of life in patients. Results: The patient and the control group were identified to have statistically significantly more clicks in the patient group when they open and close both the mouth and when compared to the clock’s presence (p=0,001, p=0,001). The Fonseca survey was classified by score in the patient group; light, medium and severe TME disfunction was more than the control group (p=0,035). Compared by HAD-depression and HAD-anxiety scores, the patient group was statistically significantly higher than the control group (p=0,003, p<0,001). According to the survey, 65 (55,5%) in the patient group and 10 (20,8) in the control group were diagnosed with bruksism. The result: it is clear that FMS, TME dysfunction and bruksism are likely to occur together in the same group of patients. Increased levels of anxiety and depression in patients, the presence of clicks in physical examination may increase the likelihood of this association.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi