Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 24
 İndirme 3
Marulda Farklı Tuz ve Potasyum Uygulamalarının Verim ve Bazı Fizyo-Morfolojik Özelliklere Etkileri
2015
Dergi:  
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, farklı tuz ve potasyum düzeylerinin marul bitkisinin verimine ve bazı fizyolojik (yaprak oransal su içeriği, stoma iletkenliği ve membran geçirgenliği) ve morfolojik (bitki boyu ve çapı, toplam ve atılan yaprak sayısı) özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla 2011–2012 yılı kış döneminde sera koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada, 2 farklı tuz (0,6 dS m-1 (T0) ve 4,0 dS m-1 (T1)) ve 4 farklı potasyum seviyesi (5 kg da-1 (K1), 16 kg da-1 (K2), 32 kg da-1 (K3) ve 48 kg da-1 (K4)) uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, marul veriminin tuzlu sulama suyundan önemli oranda etkilendiği ve uygulanan potasyum düzeyindeki artışın verimi iyileştirici yönde bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Tuzsuz koşullarda gereğinden çok daha fazla potasyum uygulaması verimi ve fizyolojik özellikleri önemli oranda azaltmış, tuzlu koşullarda ise verim ve fizyolojik özelliklerden sadece membran geçirgenliği üzerine potasyumun herhangi bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Hem tuzsuz hem de tuzlu su ile sulanan marulda en yüksek stoma iletkenliği ve yaprak oransal su içeriği değerleri ihtiyacından iki kat fazla potasyumun uygulandığı konulardan elde edilmiştir. Tuz ve potasyum düzeylerindeki artış veya azalış, morfolojik özelliklerden bitki boyu ve yaprak sayısını değiştirmemiştir.Sonuç olarak, marul bitkisi için sulama suyundaki tuz seviyesinin artmasının bitki gelişimini olumsuz etkilediği ve ihtiyacından çok daha fazla uygulanan potasyumun tuz stresini azaltıcı bir etkisinin olmadığı görülmüştür

Anahtar Kelimeler:

The Effects On Yield and Some Physio-morphological Traits Of Different Salinity and Potassium Treatments In Lettuce
2015
Yazar:  
Özet:

This study was conducted to determine effects on yield and some physicological (relative water content, stomatal conductance and membrane leakage) and morphological (plant height and diameter, total and thrown leaves) traits of lettuce plant at different salinity and potassium levels in the winter period in 2011–2012 under greenhouse conditions.Two different salinity (0.6 dS m-1 (T0) and 4.0 dS m-1 (T1)) and four different potassium levels (5 kg da-1 (K1), 16 kg da-1 (K2), 32 kg da-1 (K3) and 48 kg da-1 (K4)) were applied in this research. As a result of the study, It was seen that the yield of lettuce was affected significantly by salinity irrigation water and the increase in potassium level applied had not a positive effect on yield.The yield and physiological traits reduced because of much more potassium application than necessary under non–salinity conditions. Potassium did not affect the yield and only membrane leakage from physiological traits under salinity conditions. The highest stomatal conductance and relative water content values were obtained from treatments applicated much more potassium than necessary in lettuce irrigated by both non–salinity and salinity water. It was seen that plant height and leaf number from morphological traits did not change by increase or decrease of salinity and potassium levels. As a result, it was seen that increasing of salt levels affected negatively plant growth, and applying of much more potassium than necessary did not reduce the salinity stress

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 343
Atıf : 1.043
2023 Impact/Etki : 0.197
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi