Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Dizel Motorlarda EGR Gazlarının Soğutulmasında Harici Elektronik Kontrollü Soğutma Stratejisinin BSFC ve NOx Emisyonlarına Etkisi
2020
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modern dünyada hızla gelişen sanayi ve nüfus artışına paralel olarak motorlu taşıtların kullanımı giderek artmaktadır. Motorlu taşıtların zararlı emisyonları çevre kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi canlı hayatı tehdit eden sorunların ortaya çıkmasında önemli rol oynadığı bilinmektedir. Ulusal ve uluslararası birçok anlaşmalarla motorlu taşıt emisyonları giderek kısıtlanmaktadır. Özellikle dizel motorlar, ekonomik yakıt tüketimi, yakıtın ucuzluğu ve yüksek ısıl verim sebebiyle ulaşım, nakliye, ağır hizmet makinelerinde ve binek otomobillerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Dizel motorlar insan ve çevre sağlığı açısından zararları etkileri olan azot oksit (NOx) ve partikül madde (PM) yayarlar. Dizel motorlarda NOx salınımını düşürmek için kullanılan etkin ve yerleşik sistemlerden biri egzoz gaz resirkülasyon (EGR) sistemidir. EGR sisteminde  egzoz gazı emme havası ile karıştırılarak yanma odası sıcaklığının azaltılması yoluyla  NOx emisyonları düşürülmektedir. Ancak EGR gazları emme dolgusu sıcaklığını artıracaktır. Bu durum hacimsel verimin kötüleşmesine ve yanma sürecinin olumsuz etkilenmesine sebep olacağından, egzoz gazlarının emme dolgusu ile karışmadan önce soğutulması gerekir. Genellikle EGR gazları bir ısı değiştiriciden geçirilerek soğutulmaktadır. Bu deneysel çalışmada EGR soğutucu, motor ana soğutma sisteminden ayrılmış radyatör, elektrikli su pompası, elektrikli fan, sıcaklık sensörü ve elektronik kontrolcüden oluşan harici elektronik kontrollü bir soğutma sistemi ile donatılmıştır. Deneyler kararlı durum çalışma koşullarında, 1700, 2000 rpm de, % 5,10,15 EGR oranlarında, yüklü ve yüksüz koşullarda yapılmıştır. Kontrollü EGR soğutma sistemi sayesinde, EGR gaz sıcaklıkları her devir için optimum NOx emisyonları elde edilebilen noktalarda tutulmaya çalışılmıştır. Kararlı durum ve hafif yük çalışma koşullarında NOx emisyonlarını ve fren özgül yakıt tüketimini (BSFC) azaltmada etkili olduğu gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The impact of the external electronic controlled cooling strategy in the cooling of EGR gases in diesel engines on BSFC and NOx emissions
2020
Yazar:  
Özet:

Parallel to the rapidly growing industry and population in the modern world, the use of motor vehicles is increasing. Motor vehicles are known to play an important role in the emergence of life-threatening problems such as environmental pollution, global warming and climate change. Many national and international agreements are increasingly limiting motor vehicle emissions. Especially diesel engines, economical fuel consumption, cheap fuel and high heat efficiency are widely used in transportation, transportation, heavy service machinery and passenger cars. Diesel engines release nitrogen oxide (NOx) and particle (PM) that are harmful to human and environmental health. One of the effective and built-in systems used to reduce NOx emissions in diesel engines is the exhaust gas recirculation (EGR) system. In the EGR system, the emission of NOx is reduced by reducing the burning room temperature by mixing the emission gas with the absorption air. However, the absorption of EGR gases will increase the temperature of filling. Since this will cause a deterioration of volume yield and a negative impact on the burning process, the exhaust gases must be cooled before mixed with the absorption fill. Generally, EGR gases are cooled by passing through a heat exchanger. In this experimental study, the EGR refrigerator is equipped with an external electronic-controlled cooling system consisting of a radiator separated from the motor main cooling system, an electric water pump, an electric fan, a temperature sensor and an electronic controller. The tests were conducted in stable state working conditions, at 1,700 rpm, at 5.10,15% EGR rates, in loaded and high conditions. Thanks to the controlled EGR cooling system, EGR gas temperatures have been tried to keep at points where optimum NOx emissions can be obtained for each turn. It has been observed to be effective in reducing NOx emissions and brake-specific fuel consumption (BSFCs) in stable and light load working conditions.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.900
2023 Impact/Etki : 0.228
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi