Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
Küçük Hücre Dışı Akciğer Kanseri Olan Hastalarda Koah Varlığı, Hayat Kalitesi ve Beslenme Durumunun Kısa Dönem Sağkalım Üzerinde Etkisi
2021
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, lokal ileri ve ileri evre küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda beslenme durumu, komorbidite ve yaşam kalitesinin sağkalım ile ilişkisini değerlendirmektir. Hastalar ve yöntem:Bu çalışma Mart-Ağustos 2015 tarihleri arasında KHDAK tanısı alan lokal ileri ve ileri evre olan 64 hasta (6 kadın, 58 erkek) ileyapıldı. Hastalara ait demografik özellikler, Mini Nutrisyonel Test (MNT), Charlson komorbidite indeksi (CCI), Fat Free mass indeks (FFMI), Nutritional risk screening (NRS 2002), European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC), Quality of Life (QOL) Group (EORTC QLQ-C30) yaşam kalitesi ölçeği değerlendirildi. Bu ölçeklere ait sonuçların sağkalım ile ilişkisi analiz edildi. Bulgular: Hastaların %34,4’ünde (n=22) KOAH tanısı mevcuttu. KOAH varlığı ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmadı(p>0,05).NRS 2002’ye göre hastaların %67’si nutrisyonel açıdan normal,%33’ü beslenme yetersizliği riski altındaydı.MNT’ye göre hastaların%29,7’sinde malnutrisyon riski ve %18,8’inde ise malnutrisyon mevcuttu.CCI’ye göre hastaların %57,8’i düşük, %37,5’i orta ve %4,7’si yüksek risk grubundaydı.Hastaların FFMI ortalaması 19,33kg/m2 idi (sağ kalanlar19,74 kg/m2, ex18,10 kg m2). Altıaylık takip sonrasında hastaların %25’i kaybedildi.Tek değişkenli analizlerde MNT(p=0,000*), NRS 2002(p=0,000*) ve FFMI(p=0,012)sağkalım ile ilişkiliydi. EORTC-QLQ-C30 ölçeğine göre genel sağlık durum, fonksiyonel ölçek, fiziksel fonksiyon, uğraş fonksiyonu, sosyal fonksiyon değerleri ve semptom skorları sağkalım ile ilişkili idi. Sonuç:Çalışmamızda nutrisyonel durum FFMI ve yaşam kalitesi ölçekleri ile değerlendirildiğinde sağkalım ile ilişkili saptandı. Buna karşın hastada, KOAH tanısı olup olmaması, kanserin histolojik tipi, hastalığın evresi, metastaz bölgeleri ve komorbidite indeksi sağkalım ile ilişkili saptanmadı.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Copd Presence, Quality Of Life and Nutritional Status On Short-term Survival In Patients With Non-small Cell Lung Cancer
2021
Yazar:  
Özet:

Objectives: The aim of this study is to evaluate the association of survival with nutritional status, comorbidity and life quality of patients with locally advanced and advanced non-small cell lung cancer (NSCLC) coexisting with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Patients and methods: This study was performed with 64 patients (6 female, 58 male) diagnosed with locally advanced and advanced NSCLC from March to August 2015. Demographic features of the patients were evaluated with Mini Nutritional Test (MNT), Charlson Comorbidity Index (CCI), Fat Free Mass Index (FFMI), Nutritional risk screening (NRS 2002), European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC), Quality of Life (QOL) Group (EORTC-QLQ-C30). The association of those scales’ results with survival was analyzed. Results: Of the patients, 34.4% (n=22) had the diagnosis of COPD. A significant relation between the presence of COPD and survival was not detected. According to NRS 2002, 33% of the patients were under the risk of nutritional deficiency. According to MNT, 18.8% of the patients showed presence of malnutrition. According to CCI, the patients were in low, moderate and high-risk groups respectively 57.8%,37.5% and 4.7%. FFMI average of the survivors and ex ones were 19.74 kg/m2 and 18.10 kg/m2, respectively. After 6 month-follow up, 25% of the patients died. In the univariate analyses, MNT (p=0.000), NRS 2002 (p=0.000) and FFMI (p=0.012) were associated with survival. According to EORTC-QLQ-C30 scale, performance status, functional scale, physical, occupational, social function values and symptom scores were associated with survival. Conclusion: In the study when nutritional status were evaluated with FFMI and life quality scales, the result was detected to be associated with survival. On the other hand, whether or not the patient was diagnosed with COPD, histological type of the cancer, stage of the disease, metastasis sites and CCI were not detected to be associated with survival.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.376
2023 Impact/Etki : 0.11
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi