Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Bulut Hesaplama İçin Evrimsel Algoritma Kullanarak İş Akışı Planlaması
2023
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bulut bilişim, gerçek dünya uygulamaları için güçlü, yüksek düzeyde ölçeklenebilir, esnek kaynaklar sağlar. Maliyet ve işletme giderlerini de azaltır. Bulut bilişimde daha yüksek performans elde etmek, maliyeti düşürmek ve kaynakları daha verimli kullanmak için iş akışı planlaması önemlidir. Bulut sistemlerinde iş akışı çizelgeleme, işleri sistemde bulunan kaynaklara atar ve iş akışının süresini azaltarak bulut kaynaklarından etkin bir şekilde yararlanmayı amaçlar. Bu çalışmada, iş akışı çizelgeleme problemini çözmek için evrimsel bir algoritma önerilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, programın çalışma süresini en aza indirmektir. Bu amaca ulaşmak için, evrimsel algoritmada probleme özel çaprazlama operatörü ve mutasyon operatörleri önerilmiştir. Çaprazlama operatörü, yeni bir birey oluşturmak için her iki ebeveynde depolanan bilgileri birleştirmektedir. Mutasyon operatörleri, bazı akıllı arama mekanizmalarını kullanarak komşu çözümleri keşfetmektedir. Operatörlerin bu özgün tasarımı, arama uzayının çeşitliliğini ve çözümlerin kalitesini arttırmaktadır. Sonuç olarak, evrimsel algoritmadan elde edilen iş akışı çizelgeleri, bulut sistemindeki iş akışının tamamlanma süresini azaltır. Önerilen çalışmanın performansı, iyi bilinen bilimsel iş akışları kullanılarak ölçüldü ve literatürdeki algoritmalarla karşılaştırıldı. Önerilen çalışma, yapılan testlerin %67'sinde ilgili tüm algoritmalardan daha iyi performans gösterirken, diğer testlerde literatürdeki çalışmalar ile aynı sonuçları elde etmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Workflow Scheduling For Cloud Computing Using Evolutionary Algorithm
2023
Yazar:  
Özet:

Cloud computing provides powerful, highly scalable, flexible resources for real world applications. It also reduces the cost and operation expenses. Workflow scheduling is important for getting higher performance, reducing cost and using resources more efficiently in cloud computing. Workflow scheduling in cloud systems assigns tasks to resources available in the system and aims to utilize cloud resources by decreasing makespan of the workflow. In this study, an evolutionary algorithm is proposed to solve workflow scheduling problem. The main objective of this work is to minimize the makespan of the schedule. To achieve this goal, problem specific crossover operator and mutation operators are proposed in the evolutionary algorithm. The crossover operator will combine the problem-specific information stored in both parents to create a new individual. The mutation operators will explore neighbor solutions using some intelligent search mechanisms. This unique design of the operators increases the diversity of the search space and the quality of the solutions. As a result, the workflow schedules obtained from the evolutionary algorithm decreases the makespan of the workflow in the cloud system. The performance of the proposed study is measured using well-known scientific workflows and is compared with the algorithms from the literature. The proposed study outperforms all related algorithms in 67% of the test cases and obtains the same results in the remaining test cases.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 782
Atıf : 1.924
2023 Impact/Etki : 0.157
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi