Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Yaban Nanesi (Yarpuz) Bitkisinin Gövdesinden Ekstrakte Edilmiş Yeni Bir Selülozik Lifin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
2024
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Petrol ve türevlerinin ekolojik problemleri, yüksek maliyeti ve yenilenebilir olmayışı sürdürülebilir yeni doğal ürünlere olan araştırmaları artırmıştır. Bu amaçla tekstil ve kompozit sektöründe kullanım potansiyeli olabilecek yaban nanesi lifinin eldesi ve karakterizasyonu yapılarak fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Fiziksel testler ile lifin yoğunluk değeri, uzunluk ölçümü ve lif çapı ölçülmüştür. Kimyasal analizler ile lifin selüloz, hemiselüloz, lignin oranları tespit edilerek, Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopik analizi ile doğrulanmıştır. Yüzey morfolojisi taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizi ile belirlenerek, X-ışını fotoelektron spektroskopi (XPS) analizi ile de lifin yüzeyinde yer alan kimyasal bileşenler saptanmıştır. Yaban nanesi lifine uygulanan termogravimetrik analiz (TGA) ile lifin termal bozunma değerleri, çekme testi ile de mekanik özellikleri tespit edilmiştir. Yapılan testler ve analizlerin sonucunda yaban nanesi lifi tekstilde ve lif takviyeli kompozitlerde kullanım potansiyeli olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Physical and Chemical Properties Of A New Cellulose Fiber Extracted From The Mentha Pulegium L. (pennyroyal) Plant’s Stem
2024
Yazar:  
Özet:

Ecological problems, high cost, and non-renewability of petroleum and its derivatives have increased the research on new sustainable natural products. For this purpose, the physical, chemical, and mechanical properties of Mentha pulegium L. (MPL) fiber, which may have potential for use in textile and composite sectors, were determined by extraction and characterization. Fiber density, length, and diameter were detected by physical tests. Cellulose, hemicellulose, and lignin ratios of the fiber were obtained by chemical analysis and confirmed by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopic analysis. The surface morphology was identified by scanning electron microscopy (SEM) analysis, and the chemical components on the fiber surface were discovered by X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) analysis. Thermal degradation values of the fiber were found by thermogravimetric analysis (TGA), and the fiber’s mechanical properties were determined by tensile test. As a result of the tests and analysis, MPL fiber has shown that it has potential for use in textiles and fiber reinforced composites.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.001
Atıf : 1.744
2023 Impact/Etki : 0.14
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi