Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 6
Kronik Böbrek Hastalığında Böbrek Fonksiyonlarının Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızın amacı kronik böbrek hastalığında (KBH), böbrek fonksiyonlarının tespitinde difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemenin (DAG) tanısal etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 74 kronik böbrek hastası ve 50 sağlıklı birey olmak üzere toplam 124 kişi çalışmaya dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunda her iki böbrekten, DAG kullanılarak görünürdeki difüzyon katsayısı değerleri (GDK) ölçüldü. Ortalama GDK değerleri hasta ve sağlıklı grup arasında karşılaştırldı. Ayrıca KBH’nın evrelerine göre GDK değerlerinde meydana gelebilecek değişiklikler ve glomerüler filtrasyon hızı (GFH) ile GDK değerleri arasındaki ilişki değerlendirildi. KBH’nı belirlemede, farklı eşik GDK değerlerinin tanısal etkinliğini araştırmak için ROC eğrisi düzenlendi.  Bulgular: GDK değerleri KBH’lı grupta, sağlıklı gruba göre belirgin oranda düşük bulundu ve KBH’nın evresi ilerledikçe GDK değerlerinde anlamlı bir düşüş tespit edildi. Ayrıca GDK ve GFH değerleri arasında kuvvetli pozitif korelasyon saptandı (r= 0.746, p < 0.001).  ROC analizine göre, KBH’nı belirlemek için ortalama eşik GDK değeri <1.88 (x10-3mm2/sn) olarak belirlendi (Eğri Altı Alan (EAA): 0,766, %95 Güven Aralığı: 0.685-0.848, Duyarlılık: 0.500, Seçicilik: 0.960, p: <0.001). Sonuç: Sonuç olarak DAG ile elde edilmiş olan GDK değerleri böbrek fonksiyonlarının belirlenmesinde etkilidir ve noninvaziv bir görüntüleme yöntemi olması sebebiyle KBH’da böbrek fonksiyonlarının takibinde kullanılabilir. 

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of kidney functions in chronic kidney disease with diffusion weight magnetic resonance image
2017
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of our study is to investigate the diagnostic effectiveness of diffusion-oriented magnetic resonance imaging (DAG) in chronic kidney disease (CBH), detection of kidney functions. The study included a total of 124 people, including 74 chronic kidney patients and 50 healthy individuals. In both the patient and control group, the visible diffusion rate values (GDK) were measured using DAG from both the kidneys. The average GDK values were compared between the patient and the healthy group. Additionally, according to the KBH stages, the changes that may occur in the GDK values and the relationship between the glomerular filtration rate (GFH) and the GDK values was evaluated. In determining KBH, a ROC curve was arranged to investigate the diagnostic effectiveness of different edge GDK values. Results: GDK values in the KBH group were significantly lower compared to the healthy group, and a significant decline in GDK values was observed as the KBH stage progressed. There was also a strong positive correlation between GDK and GFH values (r=0.746, p <0.001).  According to the ROC analysis, the average edge GDK value for determining KBH was determined as <1.88 (x10-3mm2/s) (Extra Six Fields (EAAs): 0.766, 95% Confidence Range: 0.685-0.848, Sensitivity: 0.500, Selectivity: 0.960, p: <0.001). The result is that the GDK values obtained by DAG are effective in determining kidney functions and can be used in the tracking of kidney functions in KBH because it is a non-invasive imaging method.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.263
Atıf : 1.266
2023 Impact/Etki : 0.025
Journal of Contemporary Medicine