Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
Uzun Süreli Takipsiz Astım Hastasında Ağır Astım Atağı İlişkili Orta Lob Sendromu
2023
Dergi:  
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Orta lob sendromu sıklıkla sağ orta bronşun dıştan bası ya da içeriden mukus tıkacı ile tıkanması sonucu ortaya çıkan bir klinik tablodur. Etiyolojide astım, lenfadenopati, tümör, yabancı cisim aspirasyonu, granülasyon dokusu, mukus tıkacı, bronkoakciğer displazi, kistik fibrozis gibi pek çok patoloji yer almaktadır. Astım tanılı ancak takipsiz olan ve düzenli tedavi almayan dokuz yaşında kız hasta çocuk acil servise solunum sıkıntısı şikayetiyle başvurdu. Oksijen satürasyonu oda havasında %80 olan hastanın fizik muayenesinde; takipne, dispne, akciğerlerde sağda daha belirgin olmak üzere yaygın ronküsler ve ekspiryum uzunluğu mevcuttu. Akciğer grafisinde sağ akciğer orta lobda atelektazi ve sağda daha belirgin olmak üzere bilateral pnömonik infiltrasyon olduğu görüldü. Non-invaziv mekanik ventilasyon desteği verilen hastaya geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi ve astım atağına yönelik tedavinin yanı sıra N-asetilsistein nebül tedavisi verildi ve göğüs fizyoterapisi uygulandı. Tedavini beşinci gününde çekilen akciğer grafisinde atelektazinin düzeldiği görüldü. Orta lob sendromu erken tanı ve uygun tedavi ile prognozu oldukça iyi olan bir tablo olup, tekrarlayıcı ya da persistan solunum semptomu olan hastalarda mutlaka akılda tutulmalıdır. Astım çocuklarda orta lob sendromuna en sık yol açan tablolardan birisidir ve kontrolsüz astım hastaları riskli gurubu oluşturmaktadır. Astım hastalarının düzenli kontrollerine devam etmeleri ve hastalık kontrolüne göre uygun tedavi almaları oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Long-term unfollowed asthma in patients with severe asthma attack associated with middle lob syndrome
2023
Yazar:  
Özet:

The middle lob syndrome is a clinical picture that often occurs as a result of the pressure from the outside of the right middle bronch or the lock with a mucous blocker from the inside. The etiology includes many pathologies such as asthma, lymphadenopathy, tumor, foreign body aspiration, granulation tissue, mucous blocker, bronchous dysplasia, cystic fibrosis. A 9-year-old girl who was diagnosed with asthma, but was unfollowed and without regular treatment, applied to the emergency service with a complaint of respiratory failure. In the physical examination of the patient with oxygen saturation in the room air, 80% of the patient was observed, followed by common rhinoceros and expirium lengths, which were more noticeable in the right, dyspnea, lungs. In the lung chart, it was observed that the right lungs had atelectase in the middle lob and bilateral pneumonic infiltration in the right, which was more noticeable. Non-invasive mechanical ventilation supported patient was given a wide spectrum of antibiotic treatment and treatment for asthma attacks as well as N-acetylsysteine nebula treatment and breast physiotherapy. Atelektazin improved in the lung chart taken on the fifth day of treatment. The middle lob syndrome is a picture with a very good prognosis with early diagnosis and appropriate treatment and must be kept in mind in patients with repeated or persistent respiratory symptoms. Asthma is one of the most common tables that lead to middle lob syndrome in children, and uncontrolled asthma patients form a risk group. It is very important for asthma patients to continue their regular controls and to receive appropriate treatment according to the disease control.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 115
Atıf : 20
2023 Impact/Etki : 0.014
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi