Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Perkütan nefrolitotomi işleminde başarıyı, komplikasyonları ve ameliyat süresini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
2018
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bugün perkütan nefrolitotomide (PNL), ESWL (extracorperal shock wave litotripsy) tedavisinin başarısız olduğu büyük ya da multipl böbrek taşları ve alt kaliks taşları için primer tedavi seçeneği olmuştur. Çalışmamızda PNL ameliyatlarında başarıyı ve komplikasyonların gelişimini öngören etkenleri inceledik. Materyal-Metot: Aralık 2008 ile Haziran 2009 tarihleri arasında böbrek taşı olan ve tek uzman hekim tarafından, sadece PNL operasyonu yapılacak olan 18 yaş ve üzeri 64 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastaların bilgileri prospektif olarak toplandı. Perkütan giriş kanalı, hasta yüzüstü pozisyondayken C-kollu floroskopi altında Amplatz dilatasyon sistemi kullanılarak oluşturuldu. İşlem sırasında taş kırmak için pnömotik litotriptör kullanıldı. Taşa (boyutu ve yerleşim yeri), işleme (giriş sayısı ve yeri) ve hastaya (yaş) ait etkenlerin PNL başarı ve komplikasyonlarına olan etkisi incelendi. Bulgular: Klinik önemsiz taşlarla birlikte başarı oranımız %89,1’di. Ek tedavilerle bu oran % 93,8’e yükseldi. Hastaların %10,9’da ek tedavi seçeneklerine başvuruldu. Taş boyutu, yerleşimi, dilatasyon derecesi, başarıyı öngören etkenler arasındaydı. Çok sayıda perkütan giriş yapmanın başarıyı etkilemediği görüldü. Çalışmamıza dahil edilen hastalarda tüm komplikasyon oranımız %59,4’tü (38 hasta da). Olguların 14(%21,9)’ünde, postoperatif dönemde yüksek ateş görüldü vesık karşılaşılan komplikasyondu. Tüm komplikasyon oranımız %12,5’ti ve kan transfüzyonu gerektiren kanama dışında ciddi komplikasyonumuz olmadı. Taş yükünün fazla ve kompleks olduğu, interkostal ve çok sayıda giriş yapılan olgularda komplikasyon oranları fazlaydı. Hasta ile ilgili faktörlerin PNL başarı ve komplikasyon oranını etkilemediği görüldü. Sonuç: Çalışmamızda, taş yerleşimi ve boyutunun, dilatasyon derecesinin PNL ameliyatlarında başarıyı, perkütan giriş yeri ve sayısının ise komplikasyon gelişimini öngören bağımsız etkenler olabileceği sonucuna varıldı. Çalışmamızda PNL’nin kısa dönem sonuçlarında hasta ile ilişkili değişkenlerin esas olarak etkili olmadığı gösterilmiştir. İleri yaşlı hastalarda dahi, PNL’nin etkili, güvenli ve uygulanabilir olduğu sonucu varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.196
2023 Impact/Etki : 0.036
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi