Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
Düşük maliyetli GNSS gözlemlerine dayalı gerçek-zamanlı hassas nokta konum belirleme (RT-PPP) tekniğinin performansının değerlendirilmesi ve çoklu-GNSS gözlemlerinin katkısı
2023
Dergi:  
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, düşük maliyetli Küresel Uydu Navigasyon Sistemi (Global Navigation Satellite Systems -GNSS-) gözlemlerine dayalı Gerçek-Zamanlı Hassas Nokta Konum Belirleme (Real-Time Precise Point Positioning -RT-PPP-) tekniğinin konum belirleme performansının araştırılmasını ve yönteme çoklu-GNSS gözlemlerinin katkısını sunmaktadır. Çalışmada, iki adet düşük maliyetli u-blox ZED-F9P alıcısı ve ANN-MB-00 anteni kullanılarak statik ve kinematik modda iki farklı deney gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen iki deney setinde de Küresel Konum Belirleme Sistemi (Global Positioning System -GPS-) ve GPS+Galileo gözlemlerine dayalı olarak IGS03 akışından elde edilen gerçek-zamanlı hassas yörünge ve saat düzeltmelerinden elde edilen ürünlerle RT-PPP çözümleri gerçekleştirilmiş ve bu sonuçlar, GPS+Galileo gözlemlerine dayalı Gerçek-Zamanlı Kinematik (Real-Time Kinematic -RTK-) verileri ile karşılaştırılmıştır. Statik modda gerçekleştirilen deneyin bulguları, çoklu-GNSS gözlemlerinin sadece-GPS gözlemlerine kıyasla yaklaşık olarak 30 dakika daha erken yakınsadığını ve sağa, yukarı ve h bileşenleri için sırasıyla ±3, ±11 ve ±6 cm mertebesinde daha hassas konum doğruluğu sağladığını açıkça göstermektedir. Kinematik deney sonuçları ise çoklu-GNSS gözlemlerinin tek sisteme kıyasla elde edilen konum doğruluğunu yatay ve düşey bileşenler için sırasıyla %33 ve %25 oranında iyileştirdiğini ifade etmektedir. Ancak, her iki deneyden elde edilen sonuçların dm mertebesinde olduğu göz önüne alındığında, düşük maliyetli GNSS gözlemlerine dayalı RT-PPP tekniğinin yüksek doğruluk gerektiren jeodezik uygulamalarda yeterli olmayacağını, buna karşılık navigasyon uygulamaları için yeterli doğruluk sağladığı açıktır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Performance Of The Real-time Precise Point Positioning (rt-ppp) Technique Based On Low-cost Gnss Observations and Contribution Of Multi-gnss Observations
2023
Yazar:  
Özet:

This study presents an investigation of the positioning performance of the Real-Time Precise Point Positioning (RT-PPP) technique based on low-cost Global Navigation Satellite Systems (GNSS) observations and the contribution of multi-GNSS observations to the method. In the study, two different experiments were performed in static and kinematic modes employing two low-cost u-blox ZED-F9P receivers and ANN-MB-00 antennas. In both experiments, RT-PPP solutions were performed using the products obtained from the real-time precise orbit and clock corrections from the IGS03 stream based on Global Positioning System (GPS) and GPS+Galileo observations, and these results were compared with the Real-Time Kinematic (RTK) data based on GPS+Galileo observations. The findings of the experiment realized in static mode clearly demonstrated that the multi-GNSS observations converge about 30 minutes earlier than GPS-only observations and provide approximately ±3, ±11, and ±6 cm more precise position accuracy for the east, north, and up components, respectively. The kinematic test results indicated that the multi-GNSS observations improved the position accuracy obtained compared to a single system by 33% and 25% for horizontal and vertical components, respectively. However, considering that the results obtained from both experiments are in the order of dm, it is clear that the RT-PPP technique based on low-cost GNSS observations will not be sufficient in geodetic applications that require high accuracy, whereas it provides sufficient accuracy for navigation applications.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 723
Atıf : 738
2023 Impact/Etki : 0.135
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi