Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
YAŞLI BİREYLERDE PNÖMONİ VE YUTMA FONKSİYONLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
2020
Dergi:  
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yaşlanma ile birlikte oral motor yapılardaki zayıflık, reflekslerde yavaşlama gibi anatomik ve fizyolojik değişimler yutma etkinliğinde azalmaya yol açarak aspirasyon pnömonisi riski oluşturmaktadır. Tekrarlayan pnömoninin altında yatan nedenlerden biri, aspirasyon ile birlikte yutma disfonksiyonudur. Bu çalışmada pnömoni öyküsü olan ve olmayan yaşlılarda yutma fonksiyonlarının karşılaştırılması ve malnutrisyon ile ilişkisini incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmamıza 22 aspirasyon pnömoni öyküsü bulunan (yaş=73,00±7,93 yıl) (çalışma grubu) ve 22 aspirasyon pnömoni öyküsü bulunmayan (yaş=70,00±6,39 yıl) (kontrol grubu) toplam 44 yaşlı birey dahil edildi. Yutma fonksiyonu değerlendirmesinde Yutma Yeteneği ve Fonksiyonu Değerlendirmesi (SAFE) ve su yutma testi kullanıldı. Beslenme değerlendirmesi, Mini-Nutrisyonel Değerlendirme'nin Türkçe versiyonu ile yapıldı. Sonuçlar: Çalışma grubunun % 59,1’inde yutma becerisinde azalma bulunurken, kontrol grubunda bu oran % 9,1’di (p<0,001). Çalışma grubunda oral fazın % 22.7'sinde ve faringeal fazın % 31,8'inde şiddetli bozukluk gözlenirken, kontrol grubunda şiddetli bozukluk yoktu ancak kontrol grubunda oral ve farengeal fazlarda % 9,1 oranında orta düzeyde bozukluk gözlendi (p<0,001). Çalışma grubunun beslenme değerlendirme sonuçları ile SAFE'nin oral (r=0,498, p=0,018) ve farengeal (r=0,622, p=0,002) evreleri arasında ilişki olduğu görüldü. Tartışma: Çalışmamız pnömoni öyküsü olan yaşlılarda yutma fonksiyonunun etkilendiğini göstermiştir. Bununla birlikte pnömoni öyküsü olmayan yaşlılarda da etkilenim gözlenmiştir. Bu sebepten dolayı pnömoni öyküsü olan ve olmayan yaşlılara detaylı bir yutma değerlendirmesi yapılmalı ve interdisipliner bir yaklaşımla koruyucu yutma rehabilitasyon programı oluşturulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Pneumonia and Swallowing Function In Elderly
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Anatomical and physiological changes due to aging decrease the efficiency of swallowing and increase the risk of aspiration pneumonia. One of the underlying causes of recurrent pneumonia is swallowing dysfunction, with aspiration. This study aimed to compare the swallowing function in elderly patients with and without pneumonia and to investigate its association with malnutrition. Methods: A total of 44 elderly individuals with 22 aspiration pneumonia history (age=73.00±7.93 years) (study group) and 22 without aspiration pneumonia history (age=70.00±6.39 years) (control group) were included in the study. The swallowing function was evaluated using the Swallowing Ability Function Evaluation (SAFE) and water-swallowing test. Nutritional assessment was performed using the Turkish version of the Mini-Nutritional Assessment. Results: Decreased swallowing ability was observed in 59.1% of the study group and 9.1% of the control group (p<0.001). While the study group had severe disorder the 22.7% of the oral phase and 31.8% of the pharyngeal phase, the control group had no severe disorder. However, there was a 9.1% moderate disorder in the oral and pharyngeal phases in the control group (p<0.001). There was a relationship between the nutritional assessment results of the study group and the oral (r=0.498, p=0.018) and pharyngeal phases of SAFE (r=0.622, p=0.002). Conclusion: Our study showed that the swallowing function is affected in the elderly with a history of pneumonia. It was also observed in the elderly without a history of pneumonia. For this reason, a detailed swallowing evaluation must be performed both elderly patients with and without pneumonia, and a protective swallowing rehabilitation program should be developed through an interdisciplinary approach.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 238
2023 Impact/Etki : 0.041
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi